Adrian Năstase a vorbit despre relația pe care a avut-o cu Mihail Gorbaciov.
Adrian Năstase, premier al României între 2000 și 2004, a intervenit la emisiunea „În Fața Națiunii“, la Antena 3, moderată de Sabina Iosub, unde a venit cu detalii interesante despre relația cu Mihail Gorbaciov și despre perioada zbuciumată a anilor 90:
„În anul 1991 a avut loc o revoltă brutală, o lovitură de stat eșuată, la Moscova, condusă de generali, determinată de schimbările geostrategice și geopolitice ale Uniunii Sovietice de la vremea aceea. La acel moment, pe 19 august 1991, Uniunea Sovietică avea frontieră cu România și noi eram extrem de preocupați ca nu cumva această lovitură militară de la Moscova să ducă la operațiuni dincolo de frontiera URSS.
De asemenea, vă mai spun un lucru pe care probabil că puțini îl cunosc și anume că în 21 august 1991, ministrul de externe Ncolae Țîu, al RSS Moldova, venit la București cu însărcinarea de a forma un guvern în exil în ipoteza în care Gennady Yanayev și lovitura militară de la Moscova, pentru menținerea URSS, cu un anumit statut față de Occident, ar fi avut succes. Din fericire, acest lucru nu s-a întâmplat, iar Gorbaciov a fost dezavuat, practic, iar la sfârșitul anului 1991, în decembrie, el și-a dat demisia și s-a dizolvat și Uniunea Sovietică.
Toată strategia lui Putin din această perioadă este, de fapt, o reluare a ceea ce au încercat să facă militarii lui Yanayev cu lovitura de stat din 1991. E același tip de frustrare și trebuie să înțelegem aceste lucruri în ceea ce privește politica expansionistă și revizionistă de la Moscova“, a spus Adrian Năstase.
CITEȘTE ȘI - Ce a vorbit Ion Iliescu cu Mihail Gorbaciov în decembrie 1989
„În ceea ce privește relația mea cu el, aș spune că a fost vorba de întâlniri, dar nu foarte multe, prin străinătate, în cadrul unor reuniuni. Ne-am întâlnit, am stat de vorbă, iar el era marcat de moartea soției, care a murit de leucemie la sfârșitul anilor 90. Mi s-a părut dependent de Occident. El devenise un erou în Occident, îi subvenționau diverse publicații, îl ajutau cu tot felul de granturi, a primit și Premiul Nobel. Era o figură care era binevenită la tot felul de evenimente, dar devenise un proscris în Rusia.
Pentru România, cred că poziția lui a fost ambivalentă. Noi am beneficiat de atitudinea lui legată de ceea ce a însemnat eliberarea Estului Europei de sub dominația sovietică. Lucrurile au evoluat și moștenirea lui Gorbaciov rămâne una care nu a însemnat decât o deschidere care a folosit pentru țările din Europa centrală și de est care, însă, pentru Rusia a determinat o frustrare imensă“, a conchis, la Antena 3, Adrian Năstase.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News