Adrian Năstase analizează pe blog 14 minciuni ale lui Băsescu

Adrian Năstase
Adrian Năstase

Fostul premier, Adrian Năstase, a analizat într-o postare pe blogul personal, cu titlul „Încă 14 minciuni ale lui Băsescu”, declarațiile făcute de Traian Băsescu la B1 tv, în data de 27 noiembrie.

Postarea lui Adrian Năstase:

„În dialogul de la B1Tv, din 27 noiembrie, Traian Băsescu a încercat să „plaseze” câteva idei pentru după alegeri şi/sau pentru după încheierea mandatului său. Să le luăm pe rând:

1.  „M-aş autocondamna dacă aş accepta formarea unui guvern antieuropean sau care să distrugă ce s-a construit timp de opt ani.”

Comentarii: Bătălia pentru interesele româneşti în Uniunea Europeană nu înseamnă poziţie „antieuropeană”. Pot fi învinuite Franţa, Germania, Polonia, atunci când îşi apără interesele, de atitudine antieuropeană?

2.  „..orientarea Vest, consolidarea parteneriatului cu Statele Unite – sunt soluţii la care am muncit mult, le-am realizat(?) şi nu aş vrea să vină nişte politicieni lipsiţi de maturitate care să distrugă construcţia asta.”

Comentarii: Opţiunea(orientarea) „Vest”, a fost după 1989 acceptată de toate partidele politice. Intrarea în Consiliul Europei, intrarea în NATO, acordul de asociere cu UE şi apoi finalizarea negocierilor de aderare, eliminarea vizelor pentru „Vest” s-au făcut, din câte ştiu, înainte de mandatului lui Băsescu. Acelaşi lucru pentru partenariatul cu SUA, care a fost încheiat în 1997 sub mandatul preşedintelui Constantinescu. Nu intru în detalii în ceea ce priveşte relaţiile româno-americane până în 2004, inclusiv sub aspect strategic şi militar.

3.  „… Nu ştiu dacă vă mai puteţi aduce aminte unde era România în 2004, când am câştigat eu alegerile (?) şi unde e acum”

Comentarii: Acesta a fost bancul serii. Probabil că mulţi îşi aduc aminte întradevăr că, în 2004, România intrase în NATO, românii nu mai aveau nevoie de vize pentru a călătorii în Europa, ritmul de creştere economică era de 8,4% – cel mai mare din Europa, investiţţile străine atinseseră un nivel maxim, finalizasem primul acord cu FMI etc. Oricum vedem cu toţii unde este România acum. Corect.

4. „… să dau Cezarului ce e al Cezarului. Eu, împreună cu Emil Boc, am găsit soluţia”

Comentarii: Nu ştiu dacă a fost vorba de Cezar Băsescu sau de Cezar Boc, dar „soluţia” lor a băgat „pacientul” România la reanimare.

 5. „.. noi avem pe 9 decembrie alegeri generale. Nu se alege primul ministru acolo

Comentarii: Conform Constiţiei, la alegerile „generale” este ales Parlamentul – „organul reprezentativ suprem al poporului român”(art. 61 din Constituţie), iar „Parlamentul acordă încrederea Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor”, în condiţiile în care „Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului”… Deci alegerile generale determină configuraţia Parlamentului care acordă votul de încredere guvernului la cererea premierului desemnat. Parlamentul „alege” guvernul şi nu preşedintele. Ar trebui să scriem acest lucru şi mai clar în viitoarea Constituţie(pentru Traian Băsescu).

6.  „..este o chestiune de mare responsabilitate ce prim-ministru va fi desemnat, un ministru responsabil, orientat spre Vest, dar capabil să facă faţă crizei economice”

Comentarii: Aşa e cu responsabilitatea. Dar nu a preşedintelui. Ea revine alegătorilor(şi, imediat, Parlamentului) care, prin opţiunile lor, vor decide cine(şi în ce direcţie) va guverna ţara. Dacă partidul „România Mare” – să spunem – va obţine 80% din mandate, ar putea preşedintele să pună un premier de la UDMR, cu gâtul înţepenit „spre Vest”? Ar putea, cel mult, să-şi dea demisia.

7. „.. de trei ani, de patru ani, îi ţinem cu 1,35 din PIB ca buget”

Comentarii: Păi să ne „amintim” cum era în 2004, când armata avea 2,38 din PIB!

 8. „La suspendare, când am înţeles că era nevoie de suspendarea preşedintelui, ca să îşi acopere el povestea plagiatului…”

Comentarii: Oare nu-şi mai aduce aminte Băsescu că „lovitura de stat” trebuia să aibă loc ca reacţie la condamnarea lui Năstase (încep să vorbesc şi eu despre mine la persoana a treia…). Ar trebui să se hotărască…

 9.  „Deci noi primim nişte bani gratuit…” (de la Uniunea Europeană)

Comentarii: Pentru că Băsescu nu a participat lanegocierile dure cu UE pentru cele 31 de capitole, el nu înţelege că s-au făcut sacrificii imense în ceea ce priveşte economia românească (facilitând intrarea pe piaţa noastră a produselor din ţările membre) şi că fondurile „nerambursabile” de 30 de miliarde de euro pentru perioada 2007-2013 reprezentau, într-un fel, o compensare pentru acele sacrificii de transformare a economiei româneşti  în „economie de piaţă funcţională”. Din păcate, în mandatele lui Băsescu, din acestă sumă, rata de absorbţie a fost de doar 10%.

 10. „Deci nu aveau nevoie de revizuirea Constituţiei să facă 300”

Comentarii: Aşa e,dar de ce a mai făcut atunci şmecheria cu referendumul? Putea să ceară majorităţii parlamentare pe care o controla să modifice legea. De ce n-a făcut-o? Din demagogie…

 11.  „Şi mai avem o mare problemă, cea legată de proprietate”(procesele CEDO şi despăgubirile de aproximativ 17 miliarde de , în următorii 10 ani)

Comentarii:  Cine a schimbat regimul restituirilor şi al despăgubirilor în 2005, modificând legea pe care o dădusem în 2001? Evident, Băsescu împreună cu Monica Macovei, aşa că el ne lăsă acum – ca moştenire – o datorie imensă de plătit – 20 de miliarde de dolari pentru împrumutul de la FMI şi 17 miliarde de euro despăgubiri pentru dosarele de propietate!

 12.  „Constituţia poate fi mai puternică decât un partid. Într-un stat de drept Constituţia e deasupra a orice…”

Comentarii: Băsescu nu s-a  bazat pe Constituţie ci a crezut Curtea Constituţionalăcă scrie în Constituţie”.

 13.   „Sunt lucruri construite în timpul meu, credibilitatea României în Uniunea Europeană ca stat de drept”

Comentarii: Fără…

 14.   „Mai urmează să nege că în mandatul meu România şi-a câştigat 10.000 de kilometri pătraţi de suprafaţă în Marea Neagră.”

 Comentarii: Băsescu are, din nou, probleme cu memoria – decizia politică, de curaj, aceea de a sesiza, în 2004(!), Curtea de la Haga cu acest diferend juridic mi-a aparţinut. El nu a făcut decât să culeagă „fructele”, ca şi în cazul aderării la UE.

„Ţepii” i-am înlăturat noi, guvernul PSD şi preşedintele Iliescu.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel