Fostul premier Adrian Năstase semnalează votanților care se vor prezenta pe 16 noiembrie la urne că și la aceste alegeri prezidențiale tabăra candidatului care a obținut mai puține voturi în turul unu aplică o strategie similară celei folosite de Traian Băsescu în 2004 și 2009, astfel încât departajarea între finaliști să se facă în baza unor elemente emoționale, nu în baza confruntărilor de programe.
În contextul controverselor generate de modul în care s-a votat în străinătate pe 2 noiembrie, Adrian Năstase atrage atenția care este rolul solicitării de a fi schimbate regulile în timpul jocului.
"La alegerile prezidentiale, in principiu, departajarea intre candidati ar trebui sa se faca in baza confruntarilor de programe. In Romania, in special la ultimile alegeri prezidentiale, departajarea s-a facut insa in baza unor elemente emotionale. Spre exemplu, in 2004, pentru a se obtine un rezultat favorabil si a se schimba trendul de la primul tur, Traian Basescu a folosit, in siajul revolutiei portocalii de la Kiev, tema fraudei electorale. In 2009, momentul emotional a fost construit in jurul vizitei lui Geoana la Vântu acasă. Si 1996, CDR l-a folosit pe "calugărul Vasile" in confruntarea electorală finală. Scopul dimensiunii emotionale este antrenarea, in turul doi, a voturilor anti-sistem si de a mari prezenta la vot, prin presiune mediatica si crearea unei stări de spirit ostile la adresa unui candidat (de obicei, candidatul "guvernamental"). Spre exemplu, in 2004, sub presiune mediatică, au fost schimbate regulile in timpul jocului, in sensul in care pentru turul al doilea au fost eliminate listele suplimentare, ceea ce a impiedicat in jur de un milion de persoane să voteze. In marea lor majoritate persoane in varsta, aflate in vizita la copiii lor, etc.", semnalează, marți, Adrian Năstase în cea mai recentă postare pe blogul personal, intitulată "Tema emotionala a fraudei, în alegerile din România".
Convins fiind că demisia lui Titus Corlățean din funcția de ministru de Externe "încurcă puțin jocurile opoziției", fostul premier atrage atenția că "Aceeasi metodă se incearcă si acum. Presiune mediatică si politica pentru schimbarea regulilor in al doilea tur de scrutin, in conditiile unei mari diferente de vot intre principalii candidati, la primul tur. Nu vreau sa apăr erorile de organizare de la primul tur, dar este normal ca regulile sa fie schimbate in repriza a doua a meciului? Nu ar putea fi acesta un temei pentru anularea rezultatului final si chiar pentru o cerere de arestare a BEC-ului din partea lui Traian Basescu – asa cum a cerut in 2004?", propune spre analiză Năstase, care prezintă, în continuare mai multe fragmente dintr-un amplu capitol inclus în volumul "Cele Două Romanii", referitoare la strategia aplicată de Alianța DA la alegerile din 2004, respectiv subiectul "frauda electorală" săvârşită de PSD.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News