Adrian Năstase face o analiză despre modul în care ar putea decurge coabitarea dintre premierul PSD și președintele Klaus Iohannis. În opinia fostului premier, începutul nu este deloc promițător, iar în acest sens face o comparație cu momentul primei coabitări din Franța.
Adrian Năstase spune că rezultatul alegerilor parlamentare poate indica o nouă perioadă de coabitare, însă doar timpul va decide dacă va fi contondentă" sau pașnică, iar începutul nu ar fi deloc unul bun.
Reiau o postare mai veche pentru a explica un lucru simplu – coabitarea nu este o injuratură. Pactul de coabitare asa cum a fost elaborat in 2012, poate ca a fost. Coabitarea reprezintă rezultatul votului exercitat, la momente succesive, pentru presedinte si pentru parlament. Coabitarea este deci o situatie de fapt, decisă de alegători. Cum poate functiona coabitarea, asta este o chestiune de „chimie personală”, de raporturi de putere, etc.
In 2012, am scris, la Jilava, o carte referitoare la „Reprezentarea României la Uniunea Europeană”, carte despre care un procuror DNA se intreba daca are caracter stiintific. Eu cred că ea isi pastrează si astăzi valoarea stiintifică dar si actualitatea. Un exemplu l-a reprezentat si situatia coabitării dintre presedintele Klaus Johannis si premierul Victor Ponta, pâna la demisia acestuia. Votul de duminică poate să indice o nouă perioadă de coabitare. Vom vedea dacă ea va fi „contondentă” sau „pasnică”. Inceputul nu este promitator," a scris Adrian Năstase pe blogul său.
Iată analiza completă, pe blogul lui Adrian Năstase, acolo unde sunt prezentate date concrete din timpul ultimei coabitări din România, dar și o comparație cu prima coabitare din Franța.
[citeste și]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu