Adrian Năstase, despre Convenția PDL: Eşecul băsescianismului dinastic

Fostul premier Adrian Năstase a publicat, luni, pe blogul personal, o "evaluare (subiectivă)" a Conveției Naționale a PDL, precizând că a "văzut-o de departe".

Adrian Năstase, convins că "reîncepe noi bătălii", pentru care se pregătește, susține în analiza sa că votul de la Convenția PDL demonstrează că, în final, a venit și rândul democrat-liberalilor să "reacționeze la starea psihologică dominantă în România". În plus, fostul prim-ministru atrage atenția USL că "principala bătălie politică a acestui an o reprezintă modificarea Constituţiei".

În plină dinamică a evenimentelor politice determinate de Convenţie, Adrian Năstase consideră că pot fi trase câteva concluzii, "cu riscul de a greși".

Astfel, fostul premier notează că, după votul din vară și cel de la alegerile parlamentare, "acum a venit rândul membrilor PDL să reacţioneze la starea psihologică dominantă în România", iar scorul obținut de Elena Udrea, respectiv "moţiunea pro-Băsescu"  este "rezultatul numeroaselor drumuri la Cotroceni ale notabilităţilor locale ale PDL şi, nu este exclus, a „persuasiunii” folosirii instrumentelor „statului de drepţi”.

Mesajul de "adio" relevă lipsa staturii de om de stat a lui Traian Băsescu

În plus, Năstase consideră că rezultatul alegerii șefului PDL "exprimă dorinţa disperată de emancipare, de ieşire de sub tutela lui Traian Băsescu &Co", întrucât au fost "îngroziți" de "sugestia lui Zeus, că se va întoarce la finalul lui 2014 în fruntea PDL. Fostul premier adaugă, în postarea sa, că mesajul de adio al președintelui Traian Băsescu confirmă, încă o dată, că " în cazul lui Traian Băsescu nimic nu e mai imprevizibil ca trecutul, după cum spunea Orwell referindu-se la regimurile totalitare". Totodată, în opinia fostului prim-ministru, mesajul lui Băsescu este doar "o nouă dovadă încălcărilor repetate ale literei şi spiritului Constituţiei".

"Se relevă în acest moment de criză lipsa staturii de om de stat a lui Traian Băsescu, care nu a avut maturitatea de a accepta o înfrângere personală, să conştientizeze faptul că epoca sa a trecut, iar dorinţa lui de a fi „baciul” dreptei din România nu face decât să ţină captivă scena politică într-o dezbatere anacronică", arată Năstase, consemnând că întrebarea importantă este "dacă este mai bine pentru societatea românească să fie sau nu suspendat Traian Băsescu".

"Societatea românească a obosit după atâtea conflicte politice. (...) Or, ţara are acum nevoie de stabilitate, de acţiuni politice şi economice curajoase, nu de un nou scandal politic, de patru-cinci luni blocate. (...)  În mod normal, Preşedintele Republicii şi Guvernul ar trebui să acţioneze concertat în interesul naţiunii. Vedem însă că Traian Băsescu încearcă să ţină România într-un sistem cât mai amplu de condiţionalităţi externe, pentru ca guvernarea USL să nu obţină succese. Trist, dar adevărat!", atrage atenția fostul premier.

Delegații au respins prin vot politică antinaţională dusă de cuplul Macovei-Preda în PE

Numărul foarte mic de susținători ai moțiunii prezentate de Monica Macovei "reflectă atitudinea de respingere a militanţilor PDL faţă de un grup de persoane paraşutate direct în posturi foarte bănoase, fără legătură cu viaţa de partid, ci cu diverse interese obscure, multe antinaţionale, mai spune Năstase, adăugând că nu crede că PDL se va scinda în perioada următoare.

"Problema este cu „onoarea nereperată” a lui Traian Băsescu, el spunând un lăcrămos „adio PDL!”. Însă, după cum ne-a arătat în atâtea rânduri, Traian Băsescu este un om politic „consecvent” (doar ne-a spus că demisionează în 5 minute şi că pleacă pe mare după terminarea mandatului!), care îşi va reevalua în curând declaraţia din sufragerie. (...) Pe viitor, PDL va fi un partid instabil, care ar putea fi revitalizat doar de erori majore ale USL", atenționează, în continuare Năstase.

Convenția PDL, o posibilă capcană pentru USL

Ca o ultimă concluzie, Năstase spune că recenta "Convenţie PDL ar putea fi o capcană pentru USL, dacă nu este evaluată corect situaţia din partidul (semi)prezidenţial", Uniunea având "datoria de a conştientiza posibilele consecinţe instituţionale pe care le antrenează" planul "străveziu" al președintelui Băsescu.

"Ar putea exista calcule tactice pentru folosirea PDL ca un instrument de negociere în interiorul USL. O asemenea abordare, dacă ar exista, ar fi o eroare strategică. Atât electoratul PNL, cât şi cel al PSD aşteptă de la USL nu o nouă acţiune de combinatorică politică, ci apariţia rezultatelor promise. Din acest punct de vedere, principala bătălie politică a acestui an o reprezintă modificarea Constituţiei. Fără îndoială, Traian Băsescu şi-a făcut un obiectiv politic major din împiedicarea reformei constituţionale, nu pentru că i-ar păsa de conţinutul legii fundamentale, ci pentru că în acest fel speră să şubrezească USL şi, pe acest fundal, să redevină util pentru PDL", conchide Năstase, în opinia căruia consecințele Convenției sunt "departe de a se fi epuizat".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel