Adrian Năstase: Guvernarea PDL nu dispune de un program de relansare economică

nastase
nastase

Guvernarea PDL nu dispune de un program de relansare economică, ci numai de un set de tăieri bugetare în sectorul public, cu grave efecte în domeniile educaţiei, sănătăţii, infrastructurii, în aşteptarea "inspiraţiei" unor investitori străini care să ne aducă o creştere economică sănătoasă, susţine preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase.

"Pentru 2012, PDL s-a angajat la un deficit bugetar calculat prin orice metodă (cash sau de angajamente) de 3%, ceea ce presupune, dincolo de reducerea de la 4,4% din PIB în 2011 la 3% în 2012 şi dispariţia tuturor arieratelor bugetare către diverşi creditori ai administraţiei centrale şi locale, efort foarte greu suportabil economic şi social. Iar acest angajament nu mai poate fi eludat, deoarece va trece şi prin filtrul noii proceduri a UE privind 'semestrul bugetar european', care presupune obţinerea avizului Comisiei Europene pentru bugetul pe 2012, înainte de aprobarea în Parlamentul naţional", a afirmat duminică Adrian Năstase, într-o postare pe blogul personal.

Fostul premier a prezentat o primă analiză a evoluţiei economiei româneşti după primele două trimestre ale anului, potrivit căreia, creşterea economică de 0,6% din primul trimestru "s-a datorat efectului de bază (prin comparaţie cu trimestrul I 2010, când a fost o scădere de 2,6%)".

"În trimestrul II, creşterea va fi şi mai anemică pentru că ne vom raporta la un trimestru II 2010 în care am avut creştere de 0,3%. De fapt nu există un motor al relansării economice, doar un efect statistic de raportare. Pe hârtie arată mai bine decât simt în realitate populaţia şi economia", a afirmat Adrian Năstase.

Liderul CN al PSD a adăugat că România are cea mai mare inflaţie din Europa, de 8,4%, care, din punctul său de vedere, nu se va ameliora prea mult, pentru că dispariţia efectului de bază al introducerii TVA din iulie 2010 este contrabalansată în iulie 2011 de creşterile de preţuri la gaze, cafea şi tutun, ca urmare a creşterii accizelor la tutun şi cafea şi a majorării preţului la gaze cu 10% în cadrul procesului de liberalizare a acestor preţuri.

"Totodată, se vor adăuga în lunile următoare influenţele negative ale eliminării subvenţiilor la energia termică, apă caldă menajeră, creşterea tarifelor la transportul feroviar şi urban, măsuri incluse în programul negociat cu FMI", a mai spus Adrian Năstase.

Fostul premier a mai spus că salariile au crescut cu numai 0,8% în perioada aprilie 2010 - aprilie 2011, în timp ce puterea de cumpărare a oamenilor a scăzut cu aproape 7%.

"Ca o consecinţă a scăderii puterii de cumpărare, cifra de afaceri în comerţul cu amănuntul a scăzut cu 5%. Investiţiile realizate în economia naţională au scăzut cu 3% în trimestrul I 2011, faţă de un trimestru I 2010 oricum dezastruos (-28%). Numărul salariaţilor în economie este 4130,7 mii. Asta înseamnă o scădere cu 900 de mii angajaţi faţă de sfârşitul anului 2008. (...) Datoria externă totală, publică şi privată, este de 93 miliarde euro (80% din PIB). Dacă adăugăm şi datoria publică internă, de peste 15 miliarde euro, ne apropiem de o datorie de 5000 euro pe cap de locuitor sau 25000 euro pe cap de angajat", a mai explicat Năstase pe blogul personal.

Liderul CN al PSD a adăugat că investiţiile străine directe cu 29% pe patru luni din 2011 faţă de perioada similară din 2010 şi că rata şomajului se menţine la peste 7%, neexistând semne de scădere.

sursa: Agerpres

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel