Fostul premier Adrian Năstase a postat, pe blogul său, un articol numit "Dilema".
Adrian Năstase scrie despre filmul "Emperor", din 2012. Subliniază că este interesantă scena din final, a dialogului dintre MacArthur și Hirohito. Fostul premier este cunoscut că exprimă idei despre momente politice actuale, cu scene din filme.
Fostul premier a scris, pe blogul său, că "la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, generalul Fellers, din însărcinarea generalului MacArthur, trebuia să decidă, într-un interval de zece zile, dacă împaratul Japoniei, Hirohito, urma să fie condamnat în calitate de criminal de război pentru rolul pe care, eventual, îl jucase în declanșarea atacului de la Pearl Harbour și, în general, la declanșarea razboiului. Generalul trebuia să pună în balanță suspiciunile legate de de rolul jucat de către împărat în declanșarea războiului cu rolul jucat de el în acceptarea capitularii, la sfârșitul războiului (inclusiv prin celebra inregistrare difuzată radiofonic). În raportul său pentru MacArthur, Fellers consideră că rolul jucat pentru instaurarea păcii și crearea premizelor pentru evoluțiile ulterioare, inclusiv din punctul de vedere american, a fost mult mai important și, ca atare, împăratul nu trebuia inclus pe lista criminalilor de război, propunere acceptată de MacArthur".
Adrian Năstase concluzionează că "oamenii de stat sunt cei capabili să înțeleagă rațiunea de stat și să decidă în baza ei pentru a promova interesele țării lor. Este adevărat, însă, că și în America, ulterior acestui episod, feneraul Fellers a fost degradat de către Eisenhower și nici MacArthur nu a reușit în proiectele sale politice".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News