Adrian Năstase, într-o postare pe blogul său, amintește despre un volum al lui Bertrand Badie, „Le temps des humilies”, care poate oferi o imagine legată de evoluția Uniunii Europene.
"Am citit, zilele acestea, o carte interesantă despre „patologia" relatiilor internationale – „Le temps des humilies", scrisă de Bertrand Badie si publicată la Paris, in 2014. In esentă este vorba despre o analiză a relatiilor dintre state, in care umilirea celor mai slabi a reprezentat o constantă", scrie Adrian Năstase.
"Exemplele sunt numeroase.Astfel, in 1840, Marea Britanie a pornit o expeditie impotriva Chinei, pentru a-l pedepsi pe impăratul care blocase navele ce aprovizionau cu opium.In aceste conditii, imperiul – slabit – a trebuit sa cedeze Hong Kong, sa deschidă cinci porturi pentru comert si sa platească 21 de milioane de dolari despăgubiri. In plus, tot atunci au apărut jurisdictiile extrateritoriale – nobilii occidentali ajunsi in China nu puteau fi judecati de judecatorii chinezi ci doar de compatriotii lor. Solutie preluată din cunoscutele capitulatii din vremea Imperiului Otoman. Si transmisă marilor puteri de astăzi.
[citeste si]
In prezent, sunt insă numeroase astfel de exemple, pe care autorul le prezintă in câteva sute de pagini – mai ales pe cele legate de situatia fostelor colonii franceze si britanice dar si de situatia tarilor Europei de Est după incheierea Războiului Rece.
Incercati să evaluati prin prisma acestei lucrări evolutia Uniunii Europene din ultimul timp si pozitia statelor din „nucleul" acesteia prin raportare la statele de la „periferia" UE".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News