Adrian Năstase, PRIMUL interviu din închisoare. A tradus mesajul controversat al lui Victor Ponta

Adrian Năstae a acordat primul interviu din spatele gratiilor. Politicianul i-a răspuns la câteva întrebări Alessandrei Stoicescu, pentru ediţia de sâmbătă a emisiunii Q&A, iar unul dintre subiectele abordate a fost lipsa sa de la aniversarea unui deceniu de când România a intrat în NATO.

A3: V-a deranjat că nu ați putut fi prezent la aniversarea unui deceniu de când România a devenit membru NATO?

A.N.:M-aș fi bucurat să fiu prezent în Parlament. Nu cred însă că ar fi fost potrivit să vin de la Jilava pentru această aniversare. Mă deranjează însă că unii încearcă să modifice trecutul pentru a justifica prezentul.

A 3: Ce-ați fi spus la aniversarea a 10 ani de la aderarea României?

A.N.: La aniversarea a cinci ani de la aderare am fost în Parlament și am vorbit în numele grupului parlamentar PSD. Acum aș fi spus că, în perspectiva unui deceniu de la aderare și în contextul evenimentelor din Ucraina, s-a dovedit că aderarea la NATO a fost o decizie inteligentă a tuturor forțelor politice românești.

A3: Ce credeți despre refuzul premierului de a participa la ceremonia organizată la Palatul Cotroceni cu ocazia aniversării a 10 ani de la aderarea României la NATO?

A.N.: Cred că Victor Ponta trebuia, inițial, să pună unele condiții (să ia cuvântul – fiind premier în funcție, să vadă lista de participanți pentru a se asigura că sunt invitați ministrul de Externe și foștii miniștri care au contribuit la aderare etc). Dacă aceste condiții erau acceptate, putea să anunțe că nu participă. Evident, dacă lua cuvântul putea să facă precizările pe care le dorea.

Despre Băsescu și afirmațiile sale cu privire la China și România

A.N.: Parteneriatul strategic cu SUA a fost conceput în perioada președintelui Constantinescu, aderarea la NATO a fost finalizată în perioada Iliescu – Năstase. Băsescu nu a făcut decât să inventeze o formulă de campanie "Axa București – Londra – Washington".

Despre războiul Ponta-Băsescu

A 3: Traian Băsescu a declarat că ar fi dispus să colaboreze cu orice viitor președinte și ar accepta să fie premier cu un "contract de 1 an" ca să pună țara pe șine. Cum vedeți această posibilitate și ce fel de premier credeți că ar fi Băsescu?

A.N.: Nu mi-a fost clar dacă această oferă este valabilă doar pentru România. Mai sunt și alte țări care au probleme. În opinia mea, el încearcă să dovedească celor care încă îi sunt adepți că va avea un viitor politic. Anunțul său face parte din jocul de poker. Înțeleg că Băsescu vrea "să pună țara pe șine". Important este să nu mai treacă trenul pe acolo.

A3: Cum vedeți atacurile repetate și tot mai dese ale președintelui Traian Băsescu la adresa Guvernului și a premierului Victor Ponta?

A.N.: Traian Băsescu trebuia să fie, conform Constituției, un președinte arbitru. A ales să fie președinte “judecător”. Acum este doar jucător. Și un jucător care nu mai respectă regulile Constituției. El se poziționează acum ca șef al Opoziției.

Despre destrămarea USL

A 3: Cine a fost de vină pentru destrămarea USL?

A.N. A fost o eroare de strategie, inclusiv în ce privește momentul ales. Determinant pare să fi fost interesul personal al lui Crin Antonescu, legat de candidatura la prezidențiale. Dovedit și de încercarea de “mutare” a partidului la PPE, prin schimbarea ideologiei partidului.

A 3: Cum comentați declarația lui Crin Antonescu: “PSD-ul lui Ponta este mult mai slab decât PSD-ul lui Adrian Năstase din 2004. E mai slab nu doar pentru că domnul Ponta nu e domnul Adrian Năstase de atunci, ci pentru că au mai crescut niște copii, niște tineri care au mai căpătat drept de vot, că milioane de oameni au umblat prin Europa sau prin lume sau că mintea oamenilor s-a mai deschis și că este mai greu în 2014 să mai convingi sau să mai manipulezi oamenii la fel cum făceai în 2004?

A.N.: Domnul Antonescu are o problemă pe care o înțeleg. Dânsul a fost unii din artizanii alegerii lui Băsescu, la prezidențialele din 2004. Din acest motiv, are o responsabilitate pentru un deceniu de haos, dezbinare, crize repetate, sărăcie și izolare internațională care au afectat viața oamenilor. Încearcă să se justifice prin teoria: am ales răul cel mai mic. Prin opțiunile de acum dovedește că a ales răul, pur și simplu. În ceea ce priveşte "manipularea" din 2004, îi aduc aminte că a fost complice la manipularea "lacrimilor" lui Băsescu şi la acuzaţiile de fraudă electorală, dovedite mincinoase, de la prezidenţiale.

Despre mesajul lui Victor Ponta conform căruia s-ar retrage din politică

A.N.: După părerea mea, postarea nu oferă răspunsuri ci, deocamdată, pune întrebări. În primul rând pentru colegi. Sunt teme legate de trecutul apropiat și viitorul apropiat. Vorbește despre proiectul în care Victor Ponta este angrenat încă de când l-am invitat să se alăture echipei mele și care, cu siguranță, este dincolo de lupta împotriva unor persoane. Nu cred că transmite ceva definitiv, ci mai degrabă definește mize și țeluri.

A 3: Credeți că Victor Ponta va candida la președinție? Credeți că ar trebui să candideze?

A.N.: S-ar putea ca, după alegerile europarlamentare, Victor Ponta să ne anunțe de intenția de a participa la prezidențiale. Dar, evident, nu este încă momentul. Explicațiile vor trebui date chiar de Victor Ponta. Totuși nu cred că dorește să candideze la prezidențialele din acest an. S-ar putea să fie împins spre o astfel de decizie de colegii de partid. Oricum decizia referitoare la candidatul PSD nu poate fi luată, în opinia mea, decât după alegerile europarlamentare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel