Astăzi, 20 iulie, Adrian Păunescu ar fi împlinit 78 de ani.
Astăzi, 20 iulie, Adrian Păunescu ar fi împlinit 78 de ani.
Născut la Copăceni, judeţul Bălţi, Basarabia, Adrian Păunescu a fost un poet, publicist şi om politic român și a fost un nume cunoscut și datorită Cenaclului Flacăra.
Deşi născut în Basarabia, Adrian Păunescu şi-a petrecut cea mai mare parte a copilăriei în judeţul Dolj, la Bîrca.
A debutat ca poet în anul 1960, iar în 1973 a început să conducă revista "Flacăra".
În perioada comunistă a fost criticat pentru modul în care îl lăuda pe Nicolae Ceaușescu. Din aceste motive, devenit prea incomod pentru acea vreme, a fost demis de la revistă în anul 1985, iar pretextul principal a fost cel al scandalului busculadei iscate la concertul Cenaclului Flacăra din Ploieşti din iunie 1985.
A rămas interzis chiar și după căderea comunismului și nu i s-a permis reîntoarcerea la conducerea revistei "Flacăra", motiv pentru care, în anul 1990 a fondat revista "Totuşi iubirea". În calitate de publicist a mai condus ziarul "Sportul românesc", o scurtă perioadă în 1999, şi a realizat emisiuni de fotbal la "Antena 1".
Adrian Păunescu a fost un poet al românilor de pretutindeni şi, după cum afirmă bunul său prieten de la Cernăuţi, Vasile Tărâţeanu, laureat al Marelui premiu al anului 1994 al Editurii „Adrian Păunescu”, el a dorit să viziteze „dulcea Bucovină”, să pășească pe acolo, pe unde a pășit Mihai Eminescu.
Tatăl lui Păunescu, membru al Partidului Naţional Liberal, a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru "activităţi anti-comuniste" de regimul stalinist de după 1945 şi din această cauză Păunescu a trebuit să aştepte 3 ani înainte de a se putea înscrie la facultate, potrivit istoria.md.
Orientarea politică a lui Păunescu a fost întotdeauna una de stînga. Spre deosebire de alte personalităţi ale perioadei comuniste
Din 1992 până în 1998, Adrian Păunescu a fost membru în Partidul Socialist al Muncii, partid absorbit ulterior de PSD.
Pe 17 septembrie 1973, Adrian Păunescu a înființat Cenaclul "Flacăra”, adevărat fenomen, alături de care, până la interzicerea din anul 1985 a prezentat manifestări de muzică, poezie şi dialog, în faţa a peste 6 milioane de spectatori.
Prin Cenaclul „Flacăra” Adrian Păunescu a influenţat mult Mişcarea de renaştere şi eliberare naţională din Basarabia, dar şi marea sa prietenie cu regretaţii Grigore Vieru şi Doina şi Ion Aldea-Teodorovici, cu care, în vara lui 1992, au prezentat un concert în faţa celor care apărau independenţa şi integritatea teritorială a Republicii Moldova la Nistru.
Pe scena Cenaclului "Flacăra”, s-au lansat cele mai importante persoane ale muzicii românești, dar și poeți.
Pe 5 noiembrie 2010, după o lungă luptă cu boala, Adrian Păunescu s-a stins din viață.
Adrian Păunescu suferea de diabet, cel care i-a afectat mai multe organe și care i-a înrăutățit starea în noaptea de 4 spre 5. În ciuda eforturilor medicilor de a-l salva, marele poet al țării s-a stins, lăsând țara mai săracă.
"Bolnavi unanim" este una dintre poeziile scrise de Adrian Păunescu și publicate în ultimul număr al revistei „Flacăra lui Adrian Păunescu". Scrisă în 21 ianuarie 2002, poezia este văzută acum drept o premoniție tulburătoare a ceea ce se întâmplă în țara noastră, dar și în lume, din cauza COVID-19.
Iată poezia lui Adrian Păunescu, redată integral
"Bolnavi unanim" de Adrian Păunescu
Si ce-ar fi dacă,
Într-o zi blestemată
Ne-am îmbolnăvi cu toții
Deodată?
Si medici, si pacienți,
Si părinți, si copii?
Ce-ar fi, ce-ar fi
Dacă, brusc,
Ne-am îmbolnăvi,
Dacă n-ar avea
Cine pe cine să mai trateze,
Bandaje și paranteze?
Ce-ar fi dacă,
În urma dreptului legitim
De a ne îmbolnăvi,
Chiar ne-am trezi,
Că ne-am îmbolnăvit
Și n-avem cui ne adresa,
N-avem pe cine chema?
Ce-ar fi dacă,
Într-o zi blestemată
Ne-am îmbolnăvi
Cu toții
Deodată?
Miroase-a carantină peste veac,
Bolnavii sunt chemați să se supună,
la încercarea ultimă, comună,să li se spună: nu mai aveți leac.. "
Toamna a fost anotimpul preferat al regretatului poet Adrian Păunescu. În semn de omagiu inserăm aici şi această minunată poezie, ieşită de sub pana lui măiastră.
Iubito, vine toamna!
Iubito, vine toamna peste toate
Bacovia reintră în portrete
Cad frunze picurând singurătate
Şi tu ai gesturi parcă mai încete.
Şi te iubesc la echinox şi după
Iubito, vine toamna să decline
Să macine, să năruie, să rupă
Al lumii apogeu de feminine.
Cum tu rămâi la ţărmure de mare
Eu plec s-aştept şi crivăţ şi omături
Şi să mă-mbăt la mese singulare
Cu umbra lui Bacovia alături.
Iubito, vine toamna dinspre munte
Cu ghilotine şi anestezie
Tot omul e un snop de amănunte
Care ameninţă esenţa vie.
Cu hachiţe şi mofturi şi-alte alea
Îmi eşti pedeapsa, dar îmi eşti şi doamna.
De pomi sinucigaşi se umple valea
Iubito, te iubesc şi vine toamna.
Natura se închide ca un templu
Cu lacăte de fosfor şi rugină
Eu morţii mele te voi da exemplu
Cât eşti de disperată şi senină.
Iubito, vine toamna până-n oase
O simt în mâna care ţi se-ntinde
Priveşte, ies fumuri peste case
Iubito, după toamnă vin colinde.
Vasile Şeicaru a declarat, în cadrul interviului pentru DC NEWS, că textul piesei "Actorul" este inspirat din realitate, din seara în care, la cutremur, actorii au ieşit în stradă îmbrăcaţi în hainele de scenă.
"Povestea aceasta am aflat-o şi eu astăzi. De fapt nu m-am gândit că Adrian Păunescu a aflat povestea, a ţinut-o minte şi a pus-o în practică, după un timp, cu mine. Piesa a fost scrisă pentru mine. De regulă, piesele celebre pe care le-a făcut Adrian Păunescu pentru noi au fost făcute privindu-ne în ochi, în diferite locuri, unele dintre ele chiar atipice: în autocar, chiar la scenă, pe stadion, într-un cort.
Actorul a fost făcută într-o vilă la Cheia. Pur şi simplu a scris mai multe acolo, şi „Imposibila nuntă”, un număr important de piese şi puteai să-i spui poetului, ‚nu-mi cade bine cuvântul ăsta’ şi schimba".
Lavinia Betea, profesor la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, a spus că a găsit scrisori semnate de Adrian Păunescu către Nicolae Ceaușescu.
„Se mai povestea despre Adrian Păunescu că se prefăcea că vorbește la telefon cu Ceaușescu. Eu am găsit scrisori adresate de către Adrian Păunescu lui Ceaușescu în care i se adresează ca lui Mesia, nicidecum că și-ar fi făcut confidențe reciproce și confesiuni telefonice sau eu știu ce altceva”, a spus, în cadrul interviului acordat DC News TV, Lavinia Betea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu