În afară de a fi un artist desăvârșit, Adrian Păunescu a fost și un politician care a luptat pentru interesele oamenilor de cultură. Și chiar dacă a știut să le apere drepturile, mulți dintre ei l-au pus la zid de nenumărate ori, după cum își amintește jurnalista Aura Christi.
"Adrian Păunescu a făcut demersuri peste demersuri – și acest detaliu este public, de altfel – pentru a adopta o lege specială (Legea nr. 118/2002), prin care vârfurile intelectualității acestei țări (muzicieni, poeți, romancieri, sculptori, graficieni, sportivi) beneficiază de indemnizații de merit, greu de neglijat în contextul în care artiștii români nu rareori sunt la limita subzistenței, cultura română vie fiind disprețuită, spuneam și cu alte prilejuri, de circa douăzeci de ani, în țara ei!, acasă, la modul suicidar, inexplicabil, scandalos. Dintre membrii Uniunii Scriitorilor din România circa 100 beneficiază de această indemnizație de merit", își amintește jurnalista Aura Christi care a povestit și un episod mai puțin plăcut.
Într-una din zile, la redacția unde lucra, a poposit un poet care a vorbit foarte urât despre marele poet. Discuția a fost relatată în următoarele rânduri de ziaristă: "– Ce ticălos e Păunescu, spunea poetul. – Da? replicasem eu întrebător, un pic uimită. Primiți lunar îndemnizația pentru care Păunescu a luptat, dacă nu mă trage pe sfoară memoria, răstimp de doi ani. – Da, așa e, urmase răspunsul. – De ce nu renuntați la ea, dacă aveți o părere atât de proastă despre creatorul legii prin care indemnizația pe care o primiți a devenit posibilă? – A, asta e altceva".
Adrian Păunescu, singurul politician și poet care a făcut o mulțime de lucruri pentru artiști
Ca politician, Adrian Păunescu a luptat mult pentru drepturile colegilor săi artiști, iar rezultatele sale nu au fost întotdeauna apreciate la adevărata lor valoare. "Adrian Paunescu a fost unul dintre oamenii politici, care – în ultimii douăzeci de ani – au făcut enorm de mult bine scriitorilor, artistilor. Nici unul dintre colegii de breasla care au trecut prin senat, guvern, prin alte institutii ale statului, n-a egalat binele făcut de Adrian Păunescu artiștilor, colegilor d-sale: scriitorii. Nici unul dintre colegii scriitori (Manolescu, Paleologu, Ștefan Augustin Doinaș s.a.) care s-au perindat pe scena politică postdecembristă, deținând funcții, demnități, n-a egalat binele făcut, după 1989, de Adrian Păunescu. Nici unul dintre ei n-a fost atacat, injuriat, așa cum a fost Păunescu. Repet. Nici unul", a adăugat Aura Christi.
"Adrian Păunescu rămâne a fi unic. De o energie copleșitoare, debordantă, vulcanică. Împrăștiind iî patru vânturi: cărți de poeme, fapte culturale, iubire de literatură, iubire de țară. Și primind, în schimb, conform tradițiilor primitive ale locului: injurii, incriminări, atacuri la persoană, judecăți ultime, ca și când scriitorul, poetul, romancierul român, care lasă o operă, e musai să fie supus unei judecăți nedrepte, blasfemiei, oprobriului public aici, acum. Păunescu fusese transformat într-un soi de... țap ispășitor", a încheiat jurnalista.
Sursa: Revista "Oglinda Literară".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci