Adrian Ursu a descris, la Interviurile DC News, peisajul mediatic actual, pornind de la știrile false tot mai prezente în presa românească.
„Drumurile din presă sunt cumva limitate sau la un moment dat trebuie să ți le limitezi tu pentru că altfel devii un fel de hoinar al jurnalismului și s-ar putea să te și rătăcești tot hoinărând. Și sunt, din păcate, atât de multe exemple”, și-a început Adrian Ursu pledoaria în platoul DC News. Pledoarie pentru o altfel de presă și un altfel de context mediatic, pornind de la cât de cool este în momentul de față să urăști și de la știrile false care conduc la această ură.
„E plin de știri false și e plin de știri false care sunt prezentate uneori cu bună credință ca fiind adevărate. Dincolo de cele care fac parte din seria manipulărilor, dincolo de cele care fac parte din otrăvirea atmosferei, sunt atât de mulți furnizori, repet – de bună credință, de știri false, încât cred că ăsta este adevăratul fenomen și e aproape imposibil de oprit.
[citeste si]
Distribuitorii superficiali care sunt în momentul de față cei mai activi, și, ca urmare, și cu posibilitatea de atinge un număr cât mai mare de beneficiari. Ei sunt cei care n-au niciun fel de responsabilitate și nici nu li se poate cere asta, nu există nicio politică de control și nici nu știu dacă este bine să existe vreo politică de control, dar, în mod evident, daunele pe care le provoacă sunt absolut imense și nu pentru zisa noastră profesie de jurnaliști, care nici nu știu cât mai este profesie, cât mai este cu adevărat o rațiune de a exista, ci pur și simplu pentru atmosfera generală. (...)
Și mai ales, într-un moment în care, se cultivă vrajba, se cultivă ura. A devenit foarte cool să urăști. Dacă nu urăști, ești ca fraierul care nu fumează cu băieții din clasă. Dacă nu urăști un partid, dacă nu urăști o televiziune, dacă nu disprețuiești o generație ești tu un prost, ești tu un incapabil să te ridici la înălțimea așteptărilor. Să urăști a devenit periculos de cool. Și, din păcate, fenomenul ăsta a determinat niște rupturi, niște falii, în plăcile sociale, pe care nimeni nu mai este în stare să le repare. Nu că ar trebui să aspirăm la un deziderat al unității tuturor celor care muncesc, tuturor celor care nu muncesc, tuturor celor care sunt tineri, tuturor celor care sunt bătrâni, ci pur și simplu pentru că ar trebui să trăim într-o atmosferă cât de cât respirabilă. În clipa de față, părerea mea este că aerul devine irespirabil tocmai pentru că suntem puși în situația asta de coliziune, în situația asta de conflict cu ajutorul unor știri false. Cu prejudecăți rostogolite, cu mituri false umflate, cu diverse invenții pe care nimeni nu stă să le verifice”, a spus Ursu.
Vezi răspunsul complet al lui Adrian Ursu, chiar în startul interviului:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu