Adrian Wiener cere schimbarea scrutinului pentru ”locale”: Avem nevoie de două tururi

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Adrian Wiener, deputat USR, susține reintroducerea scrutinului în două tururi la alegerile locale. În 2012 au fost primele alegeri locale într-un singur tur.

Deputatul USR, Adrian Wiener, candidat din partea Alianței Dreapta Unită (ADU) la primăria Arad, a pierdut la o diferență de puțin peste 2.400 de voturi în fața liberalului Călin Bibarț, la al doilea mandat. Într-o postare făcută pe o rețea socială, Wiener susține necesitatea reintroducerii scrutinului în două tururi la alegerile locale.

”Cred că avem o clasă politică înstrăinată de urbe și țară, care trebuie să își recâștige locul în angrenajul democrației. Cred că avem nevoie de două tururi de alegeri la locale, trebuie să ne delimităm de propagandă și intoxicări.

Cred că avem nevoie de mult mai multă transparență, de transmiterea live a dezbaterilor în orice for deliberativ. Trebuie să ne redescoperim agora. Și da, multe dintre aceste lucruri țin și de primar și de un Consiliu Local cu adevărat reprezentativ”, a scris Adrian Wiener, pe Facebook.

Candidatul ADU spune că își dorește în continuare ”instituții autonome, depolitizate, societate civilă liberă, presă independentă, proiecte de investiții necăpușate, respect pentru banul public, servicii publice decente”.

”Cred în continuare într-o administrație pentru care interesul public este primordial”, a arătat Wiener în postarea menționată.

Bibarț a luat 14.853 voturi (28,56%), în timp ce Wiener a fost votat de 12.422 de locuitori din Arad (23,92%).

Diferența de scor dintre cei doi este similară cu cea de la alegerile locale din 2020, când Călin Bibarț a obținut 14.613 voturi în cursa pentru Primăria Arad, fiind astfel cu 2.738 de voturi în fața principalului contracandidat, Adrian Wiener.

12 ani de la votul la ”locale” într-un singur tur

În octombrie 2010, 61 de senatori și deputați de la PDL, PSD, PNL, minorități și independenți au depus în Parlament o inițiativă legislativ de alegere a primarilor într-un singur tur de scrutin. Iar scopul celor de la PDL, partid aflat la guvernare la acel moment, a fost de maximizarea șanselor de a obține cât mai mulți primari la alegerile locale din 2012.

În aprilie 2011, inițiativa a fost respinsă de Senat, iar o lună mai târziu a intrat în dezbaterea Camerei Deputaților, care a fost for decizional.

În urma unor dezbateri aprinse, PDL și UDMR, cu ajutorul deputaților minorităților naționale, au reușit să își impună punctul de vedere și au adoptat legea cu 174 de voturi ”pentru” și 110 voturi ”împotrivă”.

Citește și: Istoria se repetă la Arad. PNL a câștigat 55 de primării din 78, la fel ca în 2020

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel