E.S. Adrian Zuckerman, fost ambasador al Statelor Unite în România (2019-2021), semnează de la Mar a Lago un editorial înainte de alegerile prezidențiale din România.
Fostul șef al misiunii diplomatice americane în țara noastră a publicat textul opinie în publicația americană News Max iar DC News preia integral materialul:
----
La momentul redactării acestui articol, alegerile din România se apropie cu repeziciune.
Aceste alegeri pot fi cele mai importante alegeri prezidențiale și parlamentare de la Revoluția care a avut loc acum 35 de ani.
Rezultatele vor avea consecințe semnificative pentru toți românii și copiii lor pentru anii următori.
Scriu asta nu doar ca fost ambasador al Statelor Unite în România, ci ca un emigrat care, împreună cu familia sa, a scăpat de ororile comunismului românesc, la vârsta de nouă ani.
Am auzit o viață întreagă de promisiuni false, am văzut planuri și scheme fără temei care i-au ținut pe comuniști, socialiști și pe alții la putere îmbogățindu-se continuu în detrimentul fiecărui român.
S-au făcut progrese de la Revoluția care a răsturnat comunismul acum 35 de ani, dar Revoluția nu a fost finalizată.
Vestigiile comunismului și socialismului continuă.
Doar aproximativ 25% din economia românească este privată - entitățile guvernamentale dețin aproximativ 1400 de companii care pierd sute de milioane, dacă nu miliarde, de euro anual, blochează intrarea pe piață a concurenților cu capital privat, nu plătesc impozite și sunt un depozit pentru cei conectați politic și prietenii lor.
România nu ar avea un decalaj bugetar sau o datorie națională imensă dacă nu ar fi aceste companii de stat finanțate anual din banii contribuabililor.
Românii și-au pierdut încrederea în majoritatea instituțiilor statului.
De ce?
Pentru că ele sunt pline de personal al serviciilor de informații, de simpatizanți ruși și chinezi și alți adulatori politici corupți.
Mai mult decât atât, majoritatea românilor nu au încredere în sistemul juridic, deoarece traficul de influență este rampant și „dreptatea” pare făcută la comandă.
Îi îndemn pe toți românii să aibă curajul să-i susțină pe cei care favorizează democrația și meritocrația occidentală, piețele libere și creșterea economică; nu drepturi guvernamentale pentru cei care au legături politice.
Numai românii curajoși pot face din România țara minunată și mare care ar putea fi.
Revoluția de acum 35 de ani nu s-a încheiat.
Socialismul și amestecul extern din partea țărilor autoritare și comuniste precum Rusia și China au împiedicat România să-și atingă adevăratul potențial.
Deși România este una dintre cele mai bogate țări ale Europei în ceea ce privește resursele naturale și oamenii calificați și educați, are unul dintre cele mai scăzute standarde de viață din Europa, inflație în creștere, datorie națională în continuă creștere și deficite bugetare anuale.
Cel mai important, și destul de trist, românii și-au pierdut speranța!
De la începutul anilor 2000, populația României a scăzut de la aproximativ 23 de milioane de oameni la aproximativ 17 milioane de oameni în prezent.
Românii au emigrat pentru a găsi oportunități mai bune pentru ei și copiii lor. Din restul de 17 milioane de români, doar aproximativ patru milioane și jumătate până la cinci milioane lucrează în sectorul privat.
Un număr aproximativ egal lucrează pentru agenții de stat, municipale și alte agenții guvernamentale și pentru cele aproximativ 1.400 de companii deținute de stat și municipalități.
Populația rămasă este fie prea tânără, fie prea bătrână, fie nu lucrează din alte motive.
Cu excepții minore, care pot fi numărate pe degetele mâinilor, aceste entități aflate în proprietatea guvernului sunt prost administrate, pierd sute de milioane, dacă nu miliarde de euro în fiecare an și sunt controlate de cei conectați politic, de membrii de familie și prietenii lor.
Contribuabilii României suportă costul acestor practici comuniste eșuate. România are nevoie de o adevărată piață liberă, întreprindere privată și sistem economic capitalist pentru a prospera și pentru a-și atinge adevăratul potențial economic.
Patru milioane și jumătate de oameni nu pot suporta povara sprijinirii unei țări de 17 milioane de oameni.
România nu are niciun plan economic pentru a-și remedia problemele și deficitele bugetare actuale.
Taxele mai mari și plafonarea prețurilor nu vor produce beneficiile scontate, ci doar vor accelera spirala spre eșec economic.
Aceste practici au eșuat în fiecare țară din lume în care au implementate.
România are nevoie de taxe mai mici și mai puține reglementări care restricționează creșterea mediului de afaceri. România trebuie să fie un loc primitor pentru investiții și dezvoltarea afacerilor.
România are nevoie de legi și reglementări comerciale logice, de bun simț și transparente, precum și de un sistem juridic independent în care investitorii să aibă încredere.
Corupția și traficul de influență trebuie să înceteze!
Există mulți candidați care luptă pentru postul de următor președinte al României, care acoperă lățimea de bandă politică de la stânga la dreapta, făcând promisiuni sălbatice, nerealiste, în speranța de a câștiga voturi.
România are nevoie de un lider care să susțină viziunea președintelui ales Trump despre o nouă „epocă de aur” pentru Statele Unite și lumea liberă.
România și Statele Unite trebuie să avanseze împreună fără interferența Rusiei și Chinei.
Am auzit doar un singur candidat articulând un plan de redresare viabil pentru România, serios și credibil — Nicolae Ciuca.
El a cerut în mod explicit o bună guvernare, taxe mai mici și mai puține reglementări comerciale.
El a identificat, de asemenea, modelul de succes economic sud-coreean postbelic drept paradigmă pentru dezvoltarea economică a României.
În plus, Ciucă a promis că va menține impozitul unic pe venit al României, precum și va promova componenta de pensii private a sistemului de pensii.
Ciucă, la fel ca președintele Trump, recunoaște că sectorul privat este cel care generează bogăție și prosperitate.
Ciucă recunoaște că persoanele și companiile sunt mai potrivite pentru a decide cum să-și investească banii decât este guvernul. Dimensiunea și sfera de aplicare a guvernului trebuie reduse.
Dacă ancorele guvernamentale care trag în jos economia românească vor fi îndepărtate și întreprinderile private vor avea posibilitatea de a concura, economia românească va deveni una dintre cele mai robuste din Europa.
În consecință, nivelul de trai al României va crește.
Românii merită să trăiască mai bine.
Ei trebuie să fie beneficiarii bogățiilor națiunii lor, nu guvernul, nu elitele politice și serviciile de securitate.
Acesta este momentul ca România să se îmbarce împreună cu Statele Unite și președintele ales Donald J. Trump, în noua „epocă de aur” a succesului economic și a prosperității.
Este timpul ca România să respingă socialismul, influența malignă chineză și rusă și să îmbrățișeze prosperitatea rezultată dintr-o economie de piață privată plină și liberă.
Președintele Javier Milei, al Argentinei, a înlocuit un guvern socialist și politicile și reglementările sale restrictive și greșite.
Adrian Zuckerman, fostul ambasador al SUA în România și Președintele Argentinei Javier Milei
Rezultatele sunt o economie argentiniană în redresare, în mai puțin de un an.
În mod similar, Georgia Meloni a readus speranța și prosperitatea poporului Italiei, la foarte scurt timp după preluarea mandatului.
România are nevoie de un lider care să poată face parte din noua economie globală, împreună cu Statele Unite, Argentina, Italia și alte țări care își abandonează politicile economice socialiste pentru a căuta prosperitate și dezvoltare.
Aceasta este oportunitatea României de a face un pas și de a deveni parte dintr-o poveste de succes globală.
Îi îndemn pe toți românii să termine Revoluția începută acum 35 de ani.
O perioadă în care acești curajoși cetățeni și-au dat viața pentru libertate și pentru a căuta prosperitate, securitate și libertate pentru țara lor.
Oamenii ar trebui să respingă promisiunile fără temei și goale ale extremiștilor și politicile eșuate ale socialiștilor.
Ei ar trebui să urmărească o națiune sigură, prosperă, decentă și mare.
Se poate face!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu