EXCLUSIV  Adrian Zuckerman, la Constanța când a venit alerta despre drone: Am primit un mesaj de urgență, să caut adăpost. M-am speriat foarte tare

Inquam Photos / Ovidiu Micsik: zona în care, în trecut, a căzut o dronă rusească
Inquam Photos / Ovidiu Micsik: zona în care, în trecut, a căzut o dronă rusească

E.S. Adrian Zuckerman a vorbit despre panica pe care a adus-o drona rusească ce a intrat duminică dimineață în spațiul aerian românesc.

Citește și - O dronă rusească a alertat constănțenii. Ce spune Bogdan Chirieac

Duminică dimineață, locuitorii din județele Constanța și Tulcea au fost avertizați printr-un mesaj RO-Alert privind riscul căderii unor obiecte din spațiul aerian.

Întâmplarea face ca și E.S. Adrian Zuckerman, ambasador SUA în România între 2019 și 2021, a fost în zona respectivă și a primit mesaj RO - Alert. În acesta scria: ”Există posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian. Păstrați-vă calmul! Adăpostiți-vă în beciuri sau adăposturi de protecție civilă. În lipsa unui adăpost, rămâneți în interiorul casei, departe de geamuri și pereți exteriori. Durata estimată: 90 de minute”.

În cadrul unui interviu acordat jurnalistului Bogdan Chirieac, la DC News, E.S. Adrian Zuckerman a vorbit despre acest incident și care este marea greșeală făcută de aliații NATO.

”Spațiul românesc trebuie protejat și nu trebuie să intre avioane, drone, rachete de la un inamic”

”Am primit un mesaj de urgență, să caut adăpost, la 2 jumate, 3 dimineața. Să spun sincer: M-am speriat, pentru că nu mi s-a spus ce e, cât de aproape este pericolul. M-am speriat foarte tare, deoarece nu se spunea unde trebuie să mergi, ce trebuie făcut. Avertismentul era să te adăpostești. Este un lucru bun să avertizezi oamenii dacă este o primejdie. Dar, în opinia mea, o dronă rusească sau care nu aparține unui aliat NATO, ar fi trebuit doborâtă imediat! Spațiul românesc trebuie protejat și nu trebuie să intre avioane, drone, rachete de la un inamic.

Așa că eu nu înțeleg  de ce drona  sau dronele, nu e clar câte au fost, nu au fost doborâte. Au ridicat două avioane F-16, foarte capabile, printre cele mai bune avioane din lume, care trebuiau să doboare dronele imediat cum au intrat în spațiul românesc. Trebuia să fi găsit un loc potrivit pentru a le doborî, adică să nu cadă în zone locuite, dar regiunea Tulcii și în Constanța nu e foarte locuită. Sunt sigur că erau regiuni unde puteau să fie doborâte, fără nicio primejdie cu privire la cetățeni.

”Este o mare greșeală! Trebuie un mesaj dur, clar, că nu e acceptabil ca dronele rusești să treacă prin spațiul aerian românesc”

”Este o mare greșeală, în opinia mea. Drona, dacă avea o țintă în România, putea să se prăbușească în câteva secunde oriunde. Nu este clar unde se ducea, nu poți să ghicești unde se duce. Și, astfel, se transmite un mesaj foarte prost către ruși, că România și lui NATO le este frică să doboare drone. Și astfel ar putea să fie și altele care vor intra în spațiul aerian românesc. Mesajul trimis este un mesaj prost. Trebuie un mesaj dur, clar, că nu e acceptabil ca dronele rusești să treacă prin spațiul aerian românesc.

Când umbli pe trotuar, vezi un câine, care ți se pare primejdios, dacă îi arăți câinelui că îți este frică, îți garantez că vei mușcat! La fel este și cu rușii! Cea mai mare greșeală făcută de administrația Biden, de NATO, de statele europene este să nu aibă un mesaj dur! Nu se poate lăsa ușa deschisă pentru o mai mare agresiune venită din Rusia. În opinia mea, da, este o primejdie, dar nu trebuie să arătăm că noi suntem îngrijorați de o escaladare, ci Putin trebuie să fie îngrijorat de o escaladare!”, a mai spus ambasadorul. 

VIDEO - Vezi mai multe detalii și emisiunea integrală aici!

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel