Adriana Țicău: "Facturarea electronică contribuie la o colectare mai eficientă a TVA"

Eurodeputata PSD Adriana Țicău a participat, săptămâna aceasta, în calitate de raportor al Parlamentului European pentru raportul "O piață unică digitală competitivă-guvernarea electronică ca vârf de lance", la cea de a doua întâlnire a Forumului European privind facturarea electronică. În cadrul conferinței, Adriana Țicău a prezentat poziția Parlamentului European privind inițiativa "e-Invoice" prin care Comisia Europeana vizează ca, până în 2020, facturarea electronică să devină metoda predominantă de facturare în Europa.

La reuniunea organizată de către Comisia Europeana au participat membri ai administrației publice din statele membre, precum și reprezentanți ai forumurilor naționale privind facturarea electronica, aceștia fiind invitați să prezinte stadiul în care se află fiecare țară în ceea ce privește adoptarea facturării electronice.

Adriana Țicău a precizat că "Parlamentul European salută inițiativa Comisiei Europene privind facturarea electronică, care vizează să transforme facturarea electronică în metoda predominantă de facturare în UE până în 2020, precum şi decizia Comisiei de a înființa un Forum european multipartit privind facturarea electronică. La nivelul UE există o foarte mare fragmentare a pieței din cauza normelor naționale privind facturarea electronică. Deși facturarea electronică aduce beneficii substanțiale precum (perioade de plată mai scurte, mai puține erori, o colectare mai eficientă a TVA, reducerea costurilor de imprimare și de expediere şi procesarea integrată a activității comerciale), la nivelul UE, doar 22 % dintre IMM-uri primesc sau trimit facturi electronice. De aceea, subliniem importanța certitudinii juridice, a unui mediu tehnic clar și a unor soluții deschise și interoperabile privind facturarea electronică, si invităm industria și organizațiile europene de standardizare să își continue eforturile pentru a promova convergența către un model comun de date pentru facturarea electronică".

"Pentru a sprijini implementarea facturării electronice, sunt necesare acțiuni coordonate atât la nivel național, cât și la nivel european. Statele membre ar trebui sa elaboreze o strategie de promovare a facturării electronice la nivel național, care sa vizeze: promovarea utilizării facturării electronice, mai ales de către IMM-uri, stabilirea unor ținte legate de nivelul de adoptare a facturării electronice și monitorizarea acestora, coordonarea la nivel național a inițiativelor existente și viitoare de promovare a adoptării facturării electronice, inclusiv a aspectelor juridice, de standardizare și interoperabilitate care au o dimensiune europeană. Pentru a sprijini îndeplinirea acestor obiective, statele membre ar trebui să înființeze forumuri naționale multipartite privind facturarea electronică, la care să asigure reprezentarea echilibrată a părților interesate, cu o participare suficientă a autorităților publice și a utilizatorilor de servicii de facturare electronică, inclusiv a consumatorilor, a IMM-urilor și a marilor întreprinderi", a declarat Adriana Țicău.

Una dintre principalele provocări legate de implementarea facturării electronice este definirea unui model de date semantic unic și clar care să descrie informațiile necesare pentru a fi incluse în facturile electronice. Un model de date comun va facilita interoperabilitatea semantică și va asigura neutralitatea tehnologică. De asemenea, implementarea acestui model de date ar trebui sprijinită de organisme internaționale de standardizare, astfel încât să se asigure accesibilitatea și stabilitatea în termeni de guvernanță, mentenanță și calitate.

"Punerea în aplicare a serviciilor de guvernare electronică este in responsabilitatea statelor membre. Pe lângă finanțarea europeană care contribuie la interoperabilitatea la nivelul UE a serviciilor de guvernare electronică, statele membre trebuie să pună la dispoziție resursele umane, tehnice şi financiare necesare pentru punerea în aplicare a serviciilor de guvernare electronică ce au un impact ridicat asupra modernizării administrației publice si a economiei statelor membre. Statele membre sunt încurajate să adopte cea mai bună combinație de tehnologii noi, specificații și standarde deschise, arhitecturi inovatoare pentru a asigura, la toate nivelurile, servicii de guvernare electronică eficiente, efective, sigure și interoperabile la nivel transfrontalier" a subliniat Adriana Țicău, raportor al Parlamentului European pentru regulamentul privind e-Guvernarea.

Europarlamentarul roman a menționat inițiativele Danemarcei, Finlandei, Italiei, Spaniei şi Suediei care au impus facturarea electronică autorităților publice şi a precizat faptul că Parlamentul European solicită ca facturarea electronică să devină obligatorie pentru toate achizițiile publice până în 2016.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel