Europarlamentarul PSD, Adriana Țicău, a fost realeasă în funcția de vicepreședintă a Comisiei pentru Transport și Turism (TRAN) din Parlamentul European (PE), se arată într-un comunicat de presă transmis redacției.
Comisia TRAN a votat săptămâna aceasta compoziția biroului pentru următoarea jumătate de mandat, pentru perioada ianuarie 2012 - iulie 2014, unde Adriana Țicău a fost aleasă vicepreședinte.
TRAN este competentă în chestiuni privind dezvoltarea unei politici comune privind transportul feroviar, rutier și pe căi navigabile, precum și transportul maritim și aerian. Principalele aspecte privesc: normele comune aplicabile transporturilor pe teritoriul Uniunii Europene, stabilirea și dezvoltarea de rețele transeuropene în sectorul infrastructurilor de transport, furnizarea serviciilor de transport și relațiile cu țările terțe în domeniul transporturilor, securitatea transporturilor, relațiile cu organizațiile internaționale de transport, serviciile poștale și turismul.
"Calitatea și costul serviciilor de transport au un impact major asupra calității vieții fiecărui cetățean european și asupra creșterii economice și competitivității Uniunii Europene. Sectorul serviciilor poștale, servicii de interes economic general, are o importanță vitală atât pentru cetățeni cât și pentru utilizatorii comerciali. De asemenea, dezvoltarea turismului contribuie la creșterea competitivității regiunilor UE si creează locuri de muncă la nivel local", a declarat Adriana Țicău.
În UE, domeniul transporturilor, serviciilor poștale și turismului angajează în mod direct peste 25 milioane de persoane și contribuie cu 9,6% la PIB-ul UE.
"În această perioadă UE își redefinește rețeaua de transport trans-european în cadrul revizuirii Regulamentului privind orientările pentru dezvoltarea rețelelor TEN-T. România trebuie să fie cât mai prezentă la dezbaterile și deciziile privind viitorul transporturilor și trebuie să trimită, la nivel european, cât mai multe proiecte de calitate. Dezvoltarea rețelei trans-europene de transport trebuie să țină cont de necesităților mai mari de dezvoltare a infrastructurii de transport din noile state membre, inclusiv în domeniul rutier, precum și de asigurare a legăturilor dintre infrastructura de transport a acestora și cea a statelor vecine Uniunii. Totodată, pentru Romania este important să fie fructificat potențialul încă insuficient exploatat al transportului în regiunea Dunării și în regiunea Mării Negre prin dezvoltarea de terminale multimodale și prin modernizarea porturilor fluviale dunărene, precum și prin dezvoltarea unor coridoare maritime pe distanță scurtă la Marea Neagră " a subliniat Adriana Țicău, realeasă pentru a treia oară în calitate de vicepreședinte a Comisiei TRAN.
Comisia TRAN este compusă din 91 de eurodeputați, dintre care 47 sunt membri plini și 44 sunt membri supleanți. Dintre aceștia, doar 11 dintre membrii plini și doar 12 dintre membrii supleanți sunt din noile state membre ce au aderat la 1 mai 2004.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News