Aplauzele primite de Adrian Năstase la ieșirea din închisoare ne arată ce a reușit de fapt Traian Băsescu prin așa numita reformă a statului.
În 2004, când pierdea prezidențialele în fața actualului locatar de la Cotroceni, fostul premier era perceput de o mare parte a populației ca arogant și corupt, etichete ce l-au însoțit atât pe parcursul guvernării, cât și în perioada de opoziție ce a urmat.
Năstase a fost asociat cu fuga de răspundere și cu încercarea de a amâna prin fel de fel de tertipuri prezența sa în fața instanțelor de judecată, iar sondajele de opinie din acea perioadă sunt martore ale impopularității la care ajunsese fostul președinte PSD.
Ei bine, acum în 2013 ,”Arogantul” s-a transformat în personaj simpatic, de vreme ce 40% dintre români cred că el ar trebui să se întoarcă în politică. Gândiți-vă că toate astea se întâmplă în perioada în care peste 88% dintre cetățeni îi spun lui Băsescu să plece și el nu se dă dus!
Această imagine, complet diferită de aceea a anului 2004, este dovada neîncrederii în instituții, în actualul așa zis președinte și, în general, în retorica oficială arborată de Băsescu și oamenii lui, cu statul de drept și justiția care funcționează mai bine ca niciodată!
După ce te-ai folosit ani de zile de unele instituții pentru a câștiga capital politic și a scăpa de adversari, fie prin condamnarea lor, fie prin stricarea imaginii acestora cu operațiuni de tip telejustiție (a se vedea lista miniștrilor suspendați din funcție de Băsescu și dovediți nevinovați), nu trebuie să te mire că vine momentul în care toți vor vedea că împăratul e gol. Tot plimbându-l pe Năstase pe treptele Parchetului cu alai de presă după el pentru șifonarea a ceea ce mai rămăsese din imaginea omului puternic obții și un efect nedorit, anume acela ca atenția ziariștilor pentru caz să devină atât de mare, încât lor să nu le scape nicio propoziție din motivarea instanțelor. Uite așa a aflat și opinia publică că în dosarul cu 900 de martori nu prea erau probe, dar trebuia dat un exemplu pentru că inculpatul era perceput ca întruchiparea corupției!
Cum ar fi ca și lui Traian Băsescu să i se administreze la un moment dat un verdict pe baza percepției pe care o are el acum în rândul oamenilor? Nu ar semăna cu ceea ce se întâmpla prin anii '50?
În cele două mandate consecutive de președinte, acest individ a reușit să întoarcă cu fundu'n sus totul. Din personajele acelea șterse pe care le-a transformat prin operațiuni de imagine în campioni ai luptei împotriva corupției a reușit în cele din urmă să facă niște triste figuri politice urâte de majoritatea cetățenilor - a se vedea evaluarea CURS publicată aici pe site care arată că Monica Macovei este mai impopulară decât domnul guvernator! ”Arogantul “ și “coruptul” Adrian Năstase nu putea sfârși decât aplaudat, după aproape zece ani în care individul de la Cotroceni a jucat toate cărțile pe imagine, revoluționând practica stenogramelor pe surse care trebuiau să-i distrugă pe adversarii politici sau pe ziariștii incomozi, ridicând la rang de virtute politică de clan și creând impresia că a transformat România în stat polițienesc de vreme ce mulți se salută când vorbesc la telefon cu ”buna ziua ție și ascultătorilor noștri”.
Felul ăsta de a lucra a fost aspru taxat de români, a se vedea ce a pățit PDL, formațiune indisolubil legată de Traian Băsescu, ce continuă să scadă în sondaje și de care se poate alege praful după Convenția din această săptămână. Mai grav este însă că ceea ce s-a întâmplat cu fostul partid de guvernământ se întâmplă, la nivelul încrederii populației, și cu instituțiile de care s-a folosit cel ce își spune șeful statului.
Efectul Adrian Năstase este acela că multă vreme de aici încolo ideea că Justiția nu e folosită în scopuri politice va părea desprinsă dintr-un roman SF. Abia acum, după ce fostul premier și președinte PSD a ieșit din închisoare, se poate vedea mult mai bine felul în care și-a încheiat Băsescu socotelile sale politice pe aceste meleaguri. A câștigat în 2004 scaunul de președinte prin compararea sa cu marele corupt și a sfârșit în 2013 prin a vedea că “Arogantul” este aplaudat la ieșirea din penitenciar!
Între cei doi politicieni există și o altă diferență fundamentală. În timp ce Năstase avea toate motivele să conteste alegerile din 2004 și să ceară măcar renumărarea unor voturi, dar nu a facut-o, Băsescu s-a sters undeva cu decizia a 7,4 milioane de români și a inventat, cu ajutorul celor ce umblau pe ulițele satelor cu Biblia pe capota mașinii, povestea aia murdară cu 2,5 milioane de voturi fraudate la referendum! Acest episod arată de fapt micimea personajului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News