Adulții care au fost abuzați în timpul copilăriei sunt de două ori mai predispuși să dezvolte diabetul tip 2, conform unui studiu britanic.
Adulții care au fost abuzați în timpul copilăriei sunt de două ori mai predispuși să dezvolte diabetul tip 2, conform unui studiu britanic, transmite Daily Mail. Tipurile de abuz studiate au fost abuzul sexual, emoțional sau fizic.
Supraviețuitorii unor copilării dificile au un risc cu 71% mai mare să dezvolte boli cardiovasculare și cu 42% mai multe șanse să facă tensiune. Aproximativ 33% dintre copii sunt abuzați, la nivel global.
Cercetătorii Universității din Birmingham au analizat aproximativ un sfert de milion de pacienți folosind fișe medicale anonimizate, între 1995 și 2018. Dintre persoanele analizate, 80.657 au fost abuzate în copilărie.
Rezultatele publicate într-un jurnal de specialitate a găsit o legătură între abuzul din copilărie și problemele de sănătate din viața de adult. Pe lângă riscul dezvoltării bolilor cronice precum diabetul și tensiunea, supraviețuitorii sunt cu 75% mai predispuși la moarte din orice altă cauză față de cei care au avut o copilărie liniștită.
Studiul nu a reușit să determine de ce persoanele abuzate în copilărie au un risc mai mare de probleme de sănătate. Însă, studiile precedente au descoperit că maltratarea de la vârste fragede pot altera dezvoltarea sistemului imunitar, metabolismului, dar și ale sistemelor nervoase și hormonale ale corpului.
„Ținând cont de cât de multe copilării conțin abuzuri la nivel global, aceste descoperiri sugerează un laitmotiv substanțial, dar ușor de prevenit, ale polilor cardio-metabolice", a spus autorul studiului, dr. Joht Chandan. „Considerând că aproximativ 1 din 4 copii din Marea Britanie este afectat de maltratare, descoperirile noastre sugerează că o mare proporție a bolilor acestea pot fi atribuite maltratării".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu