Adulții cu ADHD, un risc crescut de a dezvolta demență

FOTO: Freepik @BillionPhotos
FOTO: Freepik @BillionPhotos

Adulții cu ADHD sunt mai predispuși în dezvoltarea demenței, o boală neuro-degenerativă cu impact asupra pacienților, dar și asupra familiei. 

Adulții diagnosticați cu ADHD (tulburare de deficit de atenție cu hiperactivitate) au un risc de aproape trei ori mai mare de a dezvolta demență, potrivit unui nou studiu care a examinat 109.218 adulți cu și fără această condiție pe o perioadă de 17 ani.

Cercetătorii, de la instituții din Israel și SUA, au descoperit că 13,2% dintre participanții cu ADHD au dezvoltat demență în decursul studiului, în comparație cu 7% dintre cei fără diagnostic de ADHD.

După ajustarea altor factori potențiali (cum ar fi problemele cardiace) și calcularea unui raport de risc care ia în considerare și cât de rapid a apărut demența, concluzia a fost că cei cu ADHD aveau 2,77 ori mai multe șanse să dezvolte afecțiuni de demență, inclusiv boala Alzheimer.

În plus față de a oferi o nouă perspectivă asupra mecanismelor neurologice care pot declanșa demența, studiul ajută și la identificarea unui număr mai mare de persoane care ar putea fi expuse unui risc mai mare, astfel încât să se poată lua măsuri de precauție.

”Prin determinarea dacă adulții cu ADHD au un risc mai mare de demență și dacă medicamentele și/sau schimbările de stil de viață pot influența riscurile, rezultatele acestui studiu pot fi utilizate pentru a informa mai bine îngrijitorii și clinicienii”, afirmă neurologul Michal Schnaider Beeri de la Universitatea Rutgers, citat de Science Alert.

Datele, importante în monitorizarea riscurilor

Deși datele nu sunt suficiente pentru a arăta că ADHD cauzează demența direct, ele sugerează cu putere existența vreunei relații - și, ca urmare, că este important să se monitorizeze adulții pentru simptomele tulburării pe măsură ce îmbătrânesc.

”Simptomele de deficit de atenție și hiperactivitate la vârsta înaintată nu ar trebui ignorate și ar trebui discutate cu medicii”, spune Stephen Levine, un cercetător în domeniul sănătății publice de la Școala de Sănătate Publică de la Universitatea din Haifa, Israel.

La nivel mondial, peste 55 de milioane de persoane trăiesc cu demență, iar boala Alzheimer este cea mai frecventă dintre cazurile de demență, cu 60-70% dintre cazuri. În ceea ce privește numărul cazurilor de adulți cu ADHD, numai în SUA se estimează că 8,7 milioane de persoane suferă de această tulburare.

Citește și: Insomnia, pericol real sau doar teamă pentru apariția demenței

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel