Adunarea Generală a ONU a ales cinci ţări pentru a face parte din Consiliul de Securitate

Fotografie de la Mathias Reding, Pexels
Fotografie de la Mathias Reding, Pexels

Naţiunile membre ale ONU au ales joi, fără suspans sau dramatism, cinci ţări care vor face parte din puternicul Consiliu de Securitate al ONU, deoarece toate au rămas fără opoziţie: Ecuador, Japonia, Malta, Mozambic şi Elveţia.

Câştigarea unui loc în Consiliul de Securitate format din 15 membri este considerată o realizare importantă pentru multe ţări, deoarece le oferă o voce puternică în probleme de pace şi securitate internaţională.

Astăzi, războiul din Ucraina se află în fruntea listei. Deşi dreptul de veto al Rusiei a împiedicat Consiliul să ia măsuri, acesta a organizat numeroase reuniuni de la invazia Moscovei din 24 februarie, în cadrul cărora au avut loc schimburi de replici controversate între diplomaţi de rang înalt din ambele ţări şi susţinătorii acestora, scrie AP.

Dar multe alte conflicte se află, de asemenea, pe agenda sa, de la Siria şi Yemen la Mali şi Myanmar, precum şi probleme de securitate internaţională, de la ameninţarea nucleară reprezentată de Coreea de Nord şi Iran, până la atacurile comise de grupuri extremiste precum Statul Islamic şi Al-Qaida.

Rezultatele votului secret în Adunarea Generală, care numără 193 de membri, au fost următoarele: Ecuador 190, Japonia 184, Malta 185, Mozambic 192 şi Elveţia 187.

Chiar dacă o ţară candidează fără opoziţie, ea trebuie să obţină voturile a două treimi din statele membre care au votat pentru a obţine un loc în consiliu.

Pentru Mozambic şi Elveţia va fi prima dată când vor face parte din consiliu, pentru Japonia a 12-a oară, pentru Ecuador a treia oară şi pentru Malta a doua oară.

Cei cinci noi membri ai Consiliului îşi vor începe mandatul la 1 ianuarie, înlocuind cinci ţări ale căror mandate de doi ani se încheie la 31 decembrie: India, Irlanda, Kenya, Mexic şi Norvegia, notează Mediafax.

ONU: Consecințele războiului din Ucraina se agravează în lume. 1,6 miliarde de oameni sunt grav expuși crizei

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite atrage atenția asupra consecințelor războiului din Ucraina.

Consecinţele negative în lume ale invaziei ruse în Ucraina se agravează, afectând 1,6 miliarde de persoane, a afirmat miercuri secretarul general al ONU, Antonio Guterres, prezentând un al doilea raport al Organizaţiei despre repercusiunile internaţionale ale războiului, potrivit France Presse.

"Impactul războiului asupra securităţii alimentare, energiei şi finanţelor este sistemic, grav şi se accelerează", a atenţionat el. "Pentru populaţiile din lumea întreaga războiul ameninţă să declanşeze un val fără precedent de foamete şi mizerie, lăsând în siajul său haosul social şi economic", a avertizat şeful ONU.

Dacă "criza alimentară din acest an este legată şi de o lipsă de acces" la produse alimentare, "lipsa de hrană ar putea fi o problemă în anul viitor", potrivit lui.

"Nu există decât un singur mijloc de a opri această furtună care se prefigurează: invazia rusă în Ucraina trebuie să înceteze", a declarat Antonio Guterres, evocând negocierile în curs asupra unui "acord global care ar permite exportul securizat al alimentelor produse în Ucraina prin Marea Neagră şi un acces fără obstacole pe pieţele mondiale pentru alimentele şi îngrăşămintele ruseşti".

"Acest acord este esenţial pentru sute de milioane de persoane în ţările emergente, inclusiv în Africa subsahariană", a subliniat secretarul general al Naţiunilor Unite, refuzând să ofere detalii despre aceste negocieri desfăşurate de ONU de mai multe săptămâni şi fără vreun rezultat până în prezent.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel