Autoritatea Electorală Permanentă explică, în adresa trimisă Curții Constituționale cine face actualizarea listelor electorale. Potrivit comunicatului, AEP arată că în cursul anului 2011, în urma controalelor la 1241 de primării s-au gasit pe listele electorale 33. 308 de morți.
[caption id="attachment_215350" align="alignleft" width="310"] Foto: Mediafax[/caption]Autoritatea Electorală Permanentă arată, în răspunsul dat Curţii Constituţionale, că potrivit legii, responsabilitatea privind actualizarea listelor electorale permanente revine primarilor şi serviciilor locale de evidenţă a persoanelor care se află în subordinea lor.
Conform comunicatului transmis, joi, CCR, în urma controalelor făcute în cursul anului 2011 la 1 241 de primării din totalul de 3 187 au fost descoperite 33. 308 persoane decedate care mai figurau pe listele electrale.
AEP explică ce înseamnă actualizarea listelor electorale şi cine are responsabilitatea să o facă. Astfel, primarii şi serviciile de evidenţă a persoanelor din subordinea lor trebuie să opereze actualizarea prin eliminarea de pe listele electorale a persoanelor decedate (pe baza registrului de stare civilă), a celor care şi-au pierdut dreptul de vot (prin sentinţe judecătoreşti) sau a celor care şi-au pierdut cetăţenia română (lucru comunicat de Ministerul Justiţiei). De asemenea, primarii şi serviciile lor trebuie să adauge pe liste persoanele care împlinesc 18 ani, până în ziua alegerilor inclusiv.
AEP poate însă doar verifica listele aflate la primării, fără să le poată confrunta cu Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor, care se află în subordinea Direcţiei Generale de Evidenţă a Persoanelor de la Ministerul de Interne. De asemenea, AEP poate da sancţiuni primarilor, dar nu poate să repare greşelile concrete din liste, pentru că această atribuţie revine, conform legii, primarilor, se mai arata în comunicatul trimis Curții Constituționale.
Vezi documentul AEP trimis Curții Constituționale
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News