AEP răspunde acuzelor referitoare la sistemul de numărare a voturilor

Autoritatea Electorală Permanentă, instituția care se ocupă organizarea alegerilor, a venit cu precizări față de un articol publicat de ziuanews.ro și preluat de De Ce News referitoare la faptul că instituția ar ascunde anumite informații de interes public. Articolul se referea  la modul în care se realizează numărarea și centralizarea voturilor.

Autoritatea Electorală Permanentă a ținut să precizeze printr-un comunicat transmis redacției că, referitor la întrebările transmise instituției de ziuanews.ro, acasta a primit răspunsurile solicitate înainte de apariția textului pe site-ul redacției.

Pentru obiectivitate, De Ce News reia răspunsurile AEP la întrebările adresate de ziuanews.ro.

1. Ce calculatoare se folosesc pentru prelucrarea rezultatelor? Aparţin Autorităţii Electorale Permanente, altei instituţii, sau sunt închiriate? Sunt păstrate undeva și se folosesc doar la alegeri sau sunt folosite în mod obișnuit?

Răspunsul AEP: Calculatoarele implicate direct în operațiunile de scanare/centralizare/comunicare a datelor și rezultatelor electorale la alegerile parlamentare din 2012 sunt PC-uri, cu procesor Intel şi sistem de operare Windows. Ele aparţin Institutului Naţional de Statistică. Răspunsurile referitoare la utilizarea lor între alegeri pot fi date de către INS.

 2. Cine instalează softul necesar funcționării lor, softul special pentru alegeri, și cine verifică aceste unități, pentru a se asigura că nu există programe „străine” sau elemente hardware care ar putea influența în vreun fel buna lor funcționare? Când şi unde sunt montate aceste computere și celelalte echipamente necesare? Cine sunt operatorii care introduc datele?

Răspunsul AEP: Programele specifice de calculator utilizate în operațiunile de scanare/centralizare/comunicare a datelor și rezultatelor electorale la alegerile parlamentare din 2012 sunt instalate de specialiștii consorțiului de firme care asigură partea de suport tehnic la aceste alegeri, în colaborare cu angajații INS și în anumite cazuri cu angajații AEP. Operatorii care introduc date sunt angajați INS.

 3.  Cum se asigură corectitudinea şi securitatea transmiterii datelor? Aceste date se introduc la nivel de oraş, judeţ sau centralizat, după ce se adună procesele verbale?

Răspunsul AEP: Procesele verbale de la nivel de secție de vot se adună la nivel județean unde sunt prelucrate. Există mai multe chei de verificare care trebuie îndeplinite, atât în zona de scanare, cât și în diferitele etape de introducere/centralizare în bazele de date. Canalele de transmisie a datelor sunt asigurate și securizate de Serviciul de Telecomunicații Speciale. De asemenea, din punct de vedere al securităţii, toate datele transmise între modulele aplicaţiei sunt criptate şi verificate prin diverse chei de validare. Toate aceste operaţiuni sunt cuprinse în proceduri de lucru aprobate și aplicate atât de instituţiile de stat direct implicate cât și de partenerii comerciali.

4. S-a achiziţionat un nou soft sau este același ca și acum patru ani? Ce este diferit la softul folosit la scrutinul din 9 decembrie faţă de cele folosite la locale, respectiv la alegerile parlamentare?

Răspunsul AEP: Nu a fost achiziționat un nou soft, au fost achiziţionate servicii de upgrade pe diverse module (nu pe modul de repartiţie a mandatelor), de securizare, de instalare, de instruire, de dezvoltare rapoarte/statistici, în diverse formate, şi de asistenţă tehnică pe toată durată desfăşurării procesului electoral. Diferenţele faţă de alegerile locale sunt multiple – de la tipurile de procese verbale care se scanează, la ce nivel, și câte, până la algoritmii de alocare a diferitelor mandate atribuite.

5. La verificările făcute de către AEP pe listele electorale permanente s-au descoperit nereguli? Dacă da, de ce natură au fost aceste nereguli?

Răspunsul AEP:  La ce verificări și nereguli se referă întrebarea? Neregulile constate de AEP în cadrul controalelor periodice efectuate la diversele primării din ţară sunt în principal din zona actualizării listelor electorale permanente. Mai multe detalii sunt în raportul anual al AEP, publicat pe site-ul instituţiei.

6. Ce rol joacă în procesul de prelucrare a datelor alte instituţii, precum STS sau Institutul Naţional de Statistică, dar și firmele care au creat softul?

Răspunsul AEP: Rolurile au fost detaliate, în principal, în răspunsurile anterioare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel