Aeroportul Brașov operează curse internaționale de joi, 15 iunie 2023.
Publicitate
Update 4
Ciucă: Nominalizarea lui Veştea la Ministerul Dezvoltării nu are nicio legătură cu finalizarea aeroportului de la Braşov
Fostul premier Nicolae Ciucă a declarat, joi, că nominalizarea preşedintelui Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea pentru funcţia de ministru al Dezvoltării nu are nicio legătură cu finalizarea aeroportului de la Ghimbav-Braşov. Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a precizat că sunt alte lucruri care îl recomandă pe Veştea pentru această funcţie, cum ar fi experienţa şi calităţile sale profesionale. 'Vreau să vă împărtăşesc că n-are nicio legătură finalizarea aeroportului cu nominalizarea domnului preşedinte Veştea pentru funcţia de ministru al Dezvoltării. Sunt celelalte calităţi profesionale, experienţa dumnealui, faptul că vine dintr-o poziţie cât se poate de importantă, e preşedintele Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene, are habar cum se spune, simplu, de tot ceea ce înseamnă nevoia de dezvoltare locală. Ca atare, nu cred că am greşit propunându-l pentru a ocupa această funcţie', a declarat Nicolae Ciucă, cu prilejul inaugurării Aeroportului Internaţional de la Ghimbav-Braşov.
Update 3
Compania aeriană românescă Dan Air operează de astăzi primele sale curse de pe aeroportul din Brașov, spre 8 destinații din șase țări europene.
Update 2
TAROM: Primul aeroport din istoria Brașovului este inaugurat de prima companie aeriană din istoria României
Compania TAROM anunță efectuarea primului zbor cu destinația Aeroportului Internațional Brașov. Cursa de inaugurare a primului aeroport din Brașov a fost efectuată cu o aeronavă charter TAROM, marcând astfel această premieră într-o manieră simbolică: prima companie aeriană din istoria României deschide primul aeroport internațional din istoria Brașovului.
”Întreaga echipă TAROM este onorată de efectuarea zborului inaugural pe Aeroportul Internațional Brașov. Am răspuns la această invitație pentru că este firesc ca primul aeroport din istoria Brașovului și primul aeroport construit în România în ultimii 50 de ani să fie inaugurat de prima companie aeriană din istoria României”, a declarat Monica Cramer, Director Comercial al operatorului național de transport aerian.
Compania TAROM, în calitate de operator național pentru servicii de transport aerian a inaugurat practic toate aeroporturile interne, construite în ultima jumătate de secol. Mai mult decât atât, evoluția acestora a fost strâns legată de evoluția companiei naționale.
”TAROM se apropie de 70 de ani de istorie, timp în care, o spunem foarte direct, am crescut fiecare destinație internă și fiecare aeroport pentru că am fost întotdeauna acolo când a fost nevoie de noi”, a mai declarat reprezentanta companiei TAROM.
Mesajul întregii echipe TAROM pentru Aeroportul Internațional Brașov este că le dorim o perioadă cât mai scurtă de maturizare și suntem convinși că are potențialul de a deveni o destinație importantă din rețeaua de rute românești.
Un zbor București - Brașov, de la decolare la aterizare, a durat 32 de minute și 16 secunde. Inaugurarea a avut loc în prezenţa preşedintelui Senatului, Nicolae Ciucă, preşedintelui Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, desemnat ministru al Dezvoltării, ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, precum şi a altor oficialităţi. Aeroportul este unul ultra-modern, fiind singurul din Europa de Sud-Est în care traficul este monitorizat şi controlat dintr-un turn virtual.
Aeronava a fost pilotată de Cătălin Prunariu, fiul cosmonautului Dumitru-Dorin Prunariu.
VIDEO
'Trăim astăzi, împreună, un moment de împlinire şi de mare bucurie: după multe decenii de aşteptare, primul avion aterizează pe aeroportul de la Braşov. Un aeroport modern, pe care noi, administraţia judeţeană, l-am construit de la zero. Nu mă feresc să spun că este un eveniment istoric pentru judeţul nostru şi, de ce nu, pentru România. În primul rând fiindcă demonstrează că se poate şi la noi şi că se poate PRIN NOI ÎNŞINE, aşa cum spune deviza liberală (...)
În 2016, când am fost ales pentru prima dată preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov, aveam în minte şi am pus pe hârtie o strategie de dezvoltare axată pe trei direcţii principale: construcţia Aeroportului Internaţional Braşov-Ghimbav, investiţii masive în sistemul de sănătate braşovean, precum şi reabilitarea şi modernizarea infrastructurii rutiere aflate în administrarea Consiliului Judeţean (...)
Consider că mi-am îndeplinit angajamentele majore luate faţă de braşoveni (...) A venit momentul în care predăm aeroportul managerilor şi beneficiarilor săi. Vă mărturisesc că sunt emoţionat, simt că se încheie o etapă extrem de importantă în viaţa şi în cariera mea. Dar, în acelaşi timp, ştiu că începe o alta, la un nivel diferit, cu noi provocări, noi proiecte, pe care vreau să le duc la bun sfârşit în acelaşi spirit de seriozitate, responsabilitate şi treabă chibzuită care mă caracterizează. Eu cred că slujind România şi neamul românesc în acest fel avem şansa să lăsăm ceva bun în urma noastră, pentru generaţiile viitoare', a scris Adrian Veştea, pe pagina sa de Facebook.
Ministrul Grindeanu: Sunt convins că Aeroportul Braşov va avea un trafic care să îl ducă într-o zonă de profitabilitate
'Sunt convins că Aeroportul Internaţional Braşov va avea un trafic care să îl ducă într-o zonă de profitabilitate', a declarat, joi, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, la inaugurarea oficială a aeroportului. 'Este al 13-lea aeroport administrat de consiliile judeţene. Sunt convins că este un număr cu noroc şi sunt convins că Aeroportul Braşov, în anii viitor, va fi un aeroport care avea un trafic care să îl ducă într-o zonă de profitabilitate. Pentru că ştiu cu ceea ce se confruntă celelalte aeroporturi aflate în administrarea autorităţilor locale şi cât se străduiesc să asigure trafic, astfel încât să treacă pe profit. Aeroporturile nu au culoare politică, cum nu au nici autostrăzile cum nu nici celelalte tipuri de transport', a declarat Sorin Grindeanu.
Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii a subliniat că în mandatul său din Guvernul Ciucă, Aeroportul Braşov a fost certificat internaţional.
Foto - Cum arată interiorul Aeroportului
Foto
Știrea inițială
Prima aterizare oficială va fi a unui avion Tarom care va aduce oficialitățile din București, care deja s-au îmbarcat în aeronavă.
Foto
Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, îi invită pe locuitorii judeţului să participe la evenimentul de inaugurare a Aeroportului.
"Este un eveniment pe care, cred, cu toţii îl aşteptăm. Am fost întrebat permanent, în cei şapte ani de când sunt preşedinte al CJ Braşov, când inaugurăm aeroportul. Am toată convingerea că braşovenii vor fi prezenţi, fiindcă este aeroportul lor şi este o mare mândrie şi bucurie pentru fiecare dintre cetăţenii judeţului să participe la un astfel de eveniment", a declarat preşedintele CJ Braşov.
UTI Construction and Facility Management a realizat instalații și sisteme de securitate pe cele mai importante aeroporturi din țară. Însă, de departe, una dintre cele mai mari provocări privind Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav a fost reprezentată de sistemele de radionavigaţie și în special turnul de control virtual.
"Este pentru prima dată implementată în România această tehnologie. Este o soluţie nouă. A fost implementată pentru prima dată în Suedia de către unul dintre partenerii noştri de tehnologie - SAB, un nume care nu mai necesita niciun fel de prezentare. Acest concept a fost implementat pentru prima dată într-un aeroport din Suedia, în 2015. În proiectul de sisteme de radio-navigație noi am avut parteneri importanţi de tehnologie alături de noi", a spus Gabriel Davidescu, directorul UTI Construction and Facility Management.
"Costă mai mult să facem un turn de control obişnuit"
"Costă puţin mai mult să facem un turn de control obişnuit. Un turn remote (n.r. la distanță) ajunge să coste mai puţin decât un turn fizic. Numai costrucția în sine şi betoanele care se toarnă pentru un turn clasic ajung să coste mai mult decât toată tehnologia necesară pentru a face povestea aceasta remote. Dar nu argumentele legate de costurile de investiții au fost, ci cele legate de siguranţă şi, nu în ultimul rând, de reducerea costurilor de operare", a mai spus acesta.
"A fost decizia celor de la Romatsa şi s-a bazat, printre altele, pe faptul că acolo Romatsa deţine un centru de competență puternic. Decizia a fost a lor de a-l duce la Arad, însă el poate fi dus foarte uşor oriunde în lume, nu doar în România. Aradul este un centru înalt performant în cadrul Romatsa. Decizia de a duce turnul remote la Arad a aparţinut Romatsa.
Decizia, iniţial, printr-un studiu de fezabilitate, de a implementa de prima dată o tehnologie de turn virtual în locul unui turn clasic a fost decizia Aeroportului Braşov şi, probabil, în mod special, a domnului Alexandru Anghel, directorul general al aeroportului. Ei au promovat-o şi s-a bazat pe noile tehnologii care există la ora actuală - nu în ultimul rând, pe reducerea de costuri", a explicat Gabriel Davidescu.
"Ce poate să facă un astfel de sistem este mult peste ceea ce poate să facă un om care simplu priveşte pista ca să identifice obiectele în mişcare înaintea unei aterizări. În acest moment, se face complet automatizat, prin analiză video. La Arad, noi avem un ecran panoramic. În loc să ne uităm pe geam, ne uităm pe un ecran panoramic şi acolo avem toată informaţia. Avem la îndemână nişte camere binoculare, capabile să vadă la distanţe foarte mari, imagini de o acurateţe deosebită", a spus directorul UTI.
VIDEO
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu