Aeroportul din Catania, Italia, închis din cauza cenușii vulcanice de la Etna / video

Zborurile care deservesc orașul Catania din estul Siciliei au fost suspendate, marți, după o erupție a vulcanului Etna din apropiere, a anunțat operatorul aeroportului, aducând noi probleme de călătorie în plin sezon turistic de vară, potrivit Reuters.

Etna, unul dintre cei mai activi vulcani din lume, a prezentat o activitate intensă în ultimele zile, aruncând cenușă fierbinte și lavă. Aeroportul din Catania fusese deja închis la începutul acestei luni din cauza cenușii în atmosferă. Acesta acționează ca un hub pentru estul Siciliei și atrage mai mulți sosiri decât capitala Palermo.

Declarația a precizat că autoritățile au decis suspendarea tuturor zborurilor de intrare și ieșire. „Suspendarea va duce la anulări și/sau redirecționări către alte aeroporturi”, se adaugă în declarație, menționând că operațiunile normale vor fi reluate odată ce căderea de cenușă va înceta.

În 2024, vulcanul Etna a avut o activitate intensă, cu mai multe episoade eruptive semnificative. Activitatea sa a inclus emisiuni de gaze și cenușă, precum și erupții de lavă din diverse cratere.

Bocca Nuova Crater a înregistrat emisii variabile de gaze, uneori cu pulsații de temperatură ridicată, vizibile noaptea. Au fost observate și emisii ocazionale de cenușă roșie care s-au dispersat rapid​.

În Southeast Crater au fost raportate emisii de gaze fumarolice și emisii difuze de cenușă în perioada 6-9 iunie. Craterul a fost activ, cu activitate eruptivă intensificată începând cu 26 iunie​.

Activitatea stromboliană în Voragine Crater a început în perioada 13-14 iunie, cu explozii la fiecare 10 minute care au construit hornitos mici. Ulterior, activitatea a dus la formarea unui con de zgură de aproximativ 20 de metri înălțime la sfârșitul lunii iunie. Pe 29 iunie, lava a început să curgă din conul de zgură în Bocca Nuova Crater, iar la 1 iulie un flux de lavă a fost observat pe flancul nord-vestic​.

Aceste activități au dus la închiderea temporară a aeroportului din Catania de mai multe ori în acest an, cauzând perturbări semnificative în traficul aerian, mai ales în sezonul turistic de vârf.

Cea mai puternică erupție a vulcanului Etna în istoria recentă a avut loc în anul 1669. Această erupție a fost deosebit de devastatoare. Totul a început pe 11 martie 1669 și a continuat până în luna iulie a aceluiași an. Lava a fost eliberată timp de aproximativ patru luni, acoperind vaste suprafețe și provocând daune semnificative. Se estimează că erupția din 1669 a provocat moartea a aproximativ 20.000 de oameni, fie direct din cauza fluxurilor de lavă, fie din cauza consecințelor ulterioare, precum foametea și bolile. Orașul Catania a fost parțial distrus, iar economia regiunii a fost grav afectată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel