În sociologia muncii există studii care arată că îmbunătăţirea condiţiilor de muncă poate duce la sporirea capacităţii de muncă.
Dispozitivul, inventat în 1902, a făcut să crească economia, a dus la dezvoltarea cinematografiei, a televiziunii, dar şi a industriei IT, având un rol uriaş în crearea societăţii moderne, notează The Atlantic, sub titlul "Cum a modernizat aerul condiţionat America". Însă în România, aerul condiţionat a ajuns în casele oamenilor mult mai târziu, abia după 1990.
Odată cu fenomenul încălzirii globale, aerul condiţionat devine o necesitate. Introducerea aerului condiţionat a revoluţionat lumea arabă. Acolo se muncea mai mult noaptea, iar după introducerea aerului condiţionat s-a putut munci şi ziua. "Cunosc o femeie din România care a avut o afacere din care s-a îmbogăţit, acum vreo 15 ani, vânzând aparate de aer condiţionat în Libia", a declarat pentru gândul Dan Lungu, lector la Facultatea de Sociologie de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi.
În România însă, populaţia a putut beneficia de aparate de aer condiţionat abia după 1990. Acestea nu aveau şi funcţie de încălzire ca în prezent, ci doar de răcire. Primele sisteme de climatizare apărute în România aveau un preţ apropiat de 1.000 de dolari. Daewoo Electronicsa fost între primele firme care au adus în România aparate de aer condiţionat. Nu multă lume avea atunci acasă un aparat de aer condiţionat deoarece numai costul instalării unui aparat era de 100 de dolari. În prezent, cele mai ieftine sistemele de climatizare au preţuri de până în 1000 lei, iar cele mai scumpe, ajung la 5.000 de lei şi sunt destinate, în special, clădirilor de birouri. Costul de instalare variază între 250 şi 400 de lei.Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci