În medie cu 20 de luni mai puțin trăiește un copil născut în prezent, se arată un studiu al Global Air, citat de The Guardian. Cei mai expuși acestui risc sunt cei din Asia de Sud și de Est, Africa Subsahariană. Nici copiii din țările indiustrializate nu au o speranță de viață mai lungă. Acestora din urmă, aerul poluat le reduce viața cu cinci luni, se mari arată în studiu.
Speranța de viață a copiilor născuți astăzi va fi redusă în medie cu 20 de luni prin respirația aerului toxic larg răspândit pe tot globul, arată Global Air. Cei mai expuși fiind în Asia de Sud.
Poluarea aerului a contribuit la aproape unul din 10 decese în 2017, făcându-l un ucigaș mai mare decât malaria, accidentele rutiere și comparabil cu fumatul, potrivit studiului de stat Global Air (SOGA) din 2019, publicat miercuri.
În Asia de Sud, copiii se pot aștepta ca viața lor să fie redusă cu 30 de luni, iar în Africa Subsahariană cu 24 de luni, datorită unei combinații de poluare a aerului din exterior cauzată de trafic și industrie, și a aerului murdar în interior, . În Asia de Est, poluarea aerului va scurta viața copiilor cu aproximativ 23 de luni. Speranța de viață este estimată a fi mai mică de cinci luni pentru copiii din lumea dezvoltată.
"Că viața copiilor este scurtată atât de mult a venit ca un șoc într-adevăr", a declarat Robert O'Keefe, vicepreședintele Institutului pentru Efectele Sănătății, care a elaborat raportul. "Nu există un glonț magic, iar guvernele ar trebui să ia măsuri urgente", a mai spus el.
Alastair Harper, șeful campaniilor de la Unicef din Marea Britanie, care a avertizat în repetate rânduri despre amenințarea la adresa sănătății copiilor, a spus: "Acest lucru adaugă o imagine sumbră a influenței aerului poluat asupra sănătății celor mai vulnerabile grupuri ale societății, în special asupra copiilor. Dovezile continuă să se mărească, arătând o relație între expunerea la aerul toxic și greutatea redusă la naștere, dezvoltarea pulmonară redusă și astmul care debutează în copilarie".
El a adăugat: "Este clar că, cu o mai bună monitorizare a datelor privind poluarea la nivel mondial, putem înțelege această problemă și modul în care o putem rezolva. Deteriorarea sănătății copiilor se întâmplă chiar acum. "
Deși copiii mici se confruntă cu amenințări deosebite, cum ar fi dezvoltarea impropie a plămânilor, pe care o vor suporta pe parcursul întregii vieți, adulții în vârstă din prezent sunt, de asemenea, expuși riscului: aproape nouă din 10 decese cauzate de poluarea aerului au fost la cei cu vârsta peste 50 de ani. Îmbătrânirea populațiilor în multe părți ale lumii va crește probabil numărul de morți pentru anii următori, a spus O'Keefe.
Poluarea aerului reprezintă 41% din decesele globale cauzate de boala pulmonară obstructivă cronică, 20% din diabetul de tip 2, 19% de cancerul pulmonar, 16% de boala cardiacă ischemică și 11% din decesele de accident vascular cerebral, potrivit raportului.
Vezi și: Clasament Bloomberg, cele mai 'sănătoase' țări. Pe ce loc se află România
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News