Aerul poluat este de 6 ori mai periculos decât HIV - studiu

Foto: Pixabay, de Ralf Vetterle
Foto: Pixabay, de Ralf Vetterle

Potrivit unui nou studiu, traiul într-o zonă cu standarde slabe de aer reprezintă unul dintre cele mai mari riscuri externe pentru sănătatea umană. 

Studiul, realizat de Energy Policy Institute at the University of Chicago (EPIC), relevă că impactul aerului poluat este comparabil cu efectele fumatului şi este de şase ori mai periculos decât HIV. Majoritatea efectelor negative ale poluării aerului în privinţa speranţei de viaţă sunt concentrate în doar şase ţări, dintre care patru sunt în Asia de Sud.

În India, spre exemplu, efectele sunt deosebit de acute, ţară unde doar prin respirarea aerului poluat, speranţa de viaţă poate fi redusă cu peste cinci ani în cazul cetăţenilor ţării. Prin comparaţie, malnutriţia copiilor poate reduce speranţa de viaţă cu 1,8 ani. Începând cu 2013, aproximativ 59 % din creşterea globală a poluării provine doar din India, relatează corespondentul BBC. 

Citește și - Un fermier testează vacile 'anti-poluare' care emit mai puțin metan. Noul produs genetic care poate revoluționa industria bovinelor de lapte / Video

În curând va apărea o nouă rasă de vaci care va elimina mai puțin gaz metan.

O companie a pus pe piață un material seminal, care are o trăsătura genetică de eliminare a unei cantități de gaz metan, a vândut produsul lui Ben Loewith, un fermier din Canada.

Fermierul a încercat produsul pe 107 vaci care au fost însămânțate artificial în iunie. Conform oamenilor de știință, această noutatea în industria geneticii ar putea reduce semnificativ cantitatea globală de gaz metan emisă de vaci.

Practic, fermierul ar urma să obțină primii viței care vor polua mai puțin mediul înconjurător. Loewith, crescător de bovine de a treia generație din Lynden, Ontario, a început în luna iunie inseminarea artificială a 107 vaci cu un material seminal recent lansat pe piață, a cărui trăsătură genetică este conținutul scăzut de metan eliminat de animale.

'Creșterea selectivă pentru emisii mai scăzute, atâta timp cât nu sacrificăm alte trăsături, pare o victorie ușoară', a zis Loewith.

Apariția pe piață a resurselor genetice care promit rase de vaci care emit mai puțin metan ar putea ajuta la reducerea uneia dintre cele mai mari surse de gaz cu puternic efect de seră, susțin cercetătorii din industria bovinelor.

Conform acestora, râgâiturile ar fi sursa principală a emisiilor de metan de la vaci. Semex, compania care i-a vândut materialul seminal lui Loewith, a menționat că integrarea trăsăturii cu conținut scăzut de metan ar putea reduce emisiile din efectivul de vaci de lapte din Canada cu 1,5% în fiecare an și cu până la 20%-30% până în anul 2050.


Mai mult, compania a început, în primăvara acestui an, comercializarea materialului seminal cu această calitate în 80 de țări, printre care o fermă din Regatul Unit, SUA, Slovacia. 

Dacă va fi adoptată pe scară largă, creșterea animalelor care poluează mai puțin ar putea avea un „impact profund” asupra emisiilor de la bovine la nivel global, a spus Frank Mitloehner, profesor la secția de Stiință a animalelor la Universitatea din California Davis, care nu a fost implicat în dezvoltarea trăsăturii.

Unii rămân sceptici. Ar putea afecta digestia vacilor! Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel