Unui eveniment i se pune eticheta de ”lebăda neagră” când este extrem de rar, apare pe neașteptate și are un impact major asupra economiei, politicii sau societății.
Nicholas Taleb, cel care a lansat acest concept, într-o carte publicată în 2007, spune că explicațiile sunt întotdeauna retrospective: după ce văd rezultatul, oamenii încearcă să găsească explicații rationale, își spun că lucrurile puteau fi anticipate, doar că nu au dat atenție acelui fapt, acelui bulgăraș de zăpadă de la care a pornit avalanșa.
Ca urmare, vom putea spune dacă scandalul Nordis e o lebădă neagră abia după ce vom afla rezultatul votului din noiembrie-decembrie.
În 2019, candidatul USR la prezidențiale, Dan Barna, n-a crescut, n-a scăzut după apariția unor materiale de presă privind afacerile sale păguboase cu bani europeni. Era pe trei, acolo a rămas, zarva din spațiul public nu i-a mișcat nici pe alegători, nici pe procurori. Dacă în cazul USR putem vorbi de imunitatea hashtag (nimic scurs în presă din dosar, lentoare clotildiană în anchetă) în cazul PSD, lucrurile s-ar putea complica.
De exemplu, dacă ar fi zburat cu o cursă privată, luăm la întâmplare...în Dubai, vreun coleg al doamnei Laura Vicol, iar acea cursă a fost decontată de Nordis, listele pasagerilor așteaptă timp de 10 ani, într-un server din Atlanta să fie accesate, contra a 10 dolari întrebarea. Arhiva sistemului mondial de control poate fi consultată, la fel ca dosarele pentru calcularea pensiilor de la noi, cu condiția să știi numărul cursei, sau care a fost compania de handling ori cea de la care s-a închiriat aeronava. Iar asta nu e greu de aflat, dacă ai acces la dosarele contabile ale firmei care a plătit zborul.
Totuși, scandalul a pornit cam târziu ca să mai fie timp pentru amplificare. Și, totodată, prea devreme, pentru că mai e destul timp de contra-reacție (schimbarea legii, măsuri compensatorii etc).
De altfel, nici nu putem spune că e total neașteptat, așa cum s-ar cuveni să fie o lebădă neagră. Acuzații la adresa Nordis au mai apărut, nici interferența politic-afaceri nu e ceva care să dea peste cap modul în care votează electoratul main-stream.
Mai degrabă, acest dosar poate influența raporturile de putere din PSD după ce Marcel Ciolacu pleacă la Cotroceni, câștigând cursa prezidențială. Cum se poziționează moștenitorii de drept, Grindeanu și Tudose, în ce măsură va mai controla situația în Parlament Alfred Simonis, care și-a lăsat oameni de încredere la Cameră, după plecare la CJ Timiș, ce lider local îi va da loc pe listă Laurei Vicol?
Multe întrebări se ridică după ce un judecător sindic a lăsat să cadă lebăda de ciment în insolvență.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu