Riscul seismisc îi obligă pe patroni să se mute în cel mult 30 de zile.
Afacerile care funcţionează în clădiri cu risc seismic unu şi doi se vor închide în cel mult 30 de zile. Legea a căzut ca un şoc printre proprietarii de resturante, cafenele şi magazine din centrul Capitalei. Până acum, aproape 100 de agenţi economici au rămas fără autorizaţie de funcţionare. Revoltaţi, oamenii cer ajutor de la Guvern.
"Cum să mă mut? Vii, mă dai afară ca pe o cârpă" spuneManole Nistor, patron florărie. Manole are de trei ani o florărie, în Sectorul 5. Primăria l-a anunţat că mai are timp până pe 29 octombrie să-şi închidă afacerea. Alţi patru agenţi economici sunt în aceeaşi situaţie numai pe această stradă.
"Suntem aruncaţi în stradă, pur si simplu nu mai avem ce să facem", se plânge Manole Nistor. "Contractul de închiriere are termen fix şi stabilit. Pierdem 20.000 - 30.000 de euro", spune Marilena David, asociat florărie.
Oamenii sunt disperaţi. "Ne-au adus la toţi hârtiile astea şi ni le-au dat şi ne pare rău că nu le-am păstrat... Am venit aici ca să facem nişte bani, să putem să trăim si noi ca oamenii", spune Lucian Lumei, patron magazin alimentar.
"Toată lumea a primit-o ca pe un şoc. Suntem şocaţi cu toţii. E greu, nu am cuvinte. Majoritatea locurilor au risc de seism 1 si 2, cam tot Bucureştiul, 80%. Nu ştiu... Unde să ne mutăm?", spune o angajată.
"Nu ai cum în 30 de zile să cauţi un spaţiu, să te muţi. Sunt angajaţii pe care îi am, nu ştiu ce o să fac cu ei. Am primit vestea ca pe un mare şoc. Rămân fără pâine pe masă", se revoltă Cristian Badea, proprietar magazin.
Până acum, au fost notificaţi să închidă afacerile aproape 100 de patroni de magazine şi terase din blocuri cu risc seismic. Cei mai mulţi sunt în Sectorul 3 - 48 la număr. "Dispoziţia intră în vigoare în momentul în care agentul economic intră în posesia acelei dispoziţii. Se consideră că autorizaţia sau acordul de funcţionare este retras", a declarat Georgeta Rădoi, şef serviciu autorizare comercială Sector 3.
Cei care vor ignora legea riscă amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei. "O parte din clădirile din Centrul Istoric sunt încadrate deja în clasele de risc seismic 1 şi 2. Aşa că unele terase, baruri şi cluburi vor fi închise de autorităţi", transmite Andreea Milea, reporter Observator.
"Este cam tot ce am eu în momentul acesta. Toţi bucureştenii sunt afectaţi de această măsură, nu numai noi, micii antrperenori din zonă, care până la urmă aducem viaţă centrului istoric", spune Mirela Mihaela Badia, patron centru comercial.
"Puneţi în balanţă situaţia cealaltă: dacă în caz de situaţie extremă ar muri 50 de oameni aflaţi la o terasă? Mai bine să închidă decât să avem parte de o tragedie", crede un trecător.
Legea se aplică doar în cazul clădirilor care au fost incluse în clasa de risc seismic 1 şi 2 după 2010. Adică, din 846 de clădiri periculoase, rămân 300 de imobile cu expertiza făcută în ultimii 13 ani.
"Pe Calea Victoriei vor fi închişi doar agenţii economici care funcţionează la parterul imobilelor expertizate tehnic după 2010. Asta înseamnă că dintr-un total de 19 clădiri din clasele 1 şi 2 de risc seismic, se încadrează doar 8", a precizat Andreea Milea, reporter Observator.
"Această mobilizare ar trebui sigur să se transpună în mai multe dosare depuse în programele de consolidare existente care, la final, ar trebui să fie concretizate în mai multe santiere implementate", spune Răzvan Munteanu, director AMCCRS.
În ultimii 30 de ani, Primăria Capitalei a consolidat 27 de imobile, conform observatornews.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News