EXCLUSIV  Afară e vopsit gardul, înăuntru leopardul. Cât de greu trăiesc, de fapt, locuitorii din Oradea / video

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Costel Moza, candidat AUR la Primăria Oradea, a fost invitat la emisiunea electorală DC Votez, unde a vorbit despre lucrurile mai puțin știute despre Oradea, mai exact despre nivelul de trai al cetățenilor.

Într-un interviu exclusiv la DC News, la emisiunea electorală DC Votez, Costel Moza, candidat AUR la Primăria Oradea, a vorbit despre lucrurile mai puțin știute despre Oradea, mai exact despre nivelul de trai și calitatea vieții cetățenilor.

Discuția cu jurnalistul Val Vâlcu a pornit de la faptul că puțini români știu în prezent cine este primarul Oradiei, mulți având impresia că Ilie Bolojan (n.r. președintele Consiliului Județean Bihor) conduce orașul.

„Primarul în funcție este Florin Birta. A fost viceprimar în ultimul mandat al domnului Bolojan. Este omul pe care dânsul practic l-a crescut și care a continuat proiectele pe care le-au început împreună“, a spus Costel Moza.

„Despre acele proiecte se vorbește în toată țara, despre faptul că Oradea are pasaje subterane etc. Ce ar mai avea nevoie?“, a întrebat Val Vâlcu.

„În municipiul Oradea într-adevăr s-a dezvoltat infrastructura, însă orașul ar mai avea nevoie de un nivel de trai și de o calitate a vieții mai ridicate. Asta își doresc cel mai mult locuitorii. Dincolo de drumuri și poduri, ei își doresc să aibă în propriul lor oraș o viață decentă, dar în acest moment, orașul Oradea, având tendința de a se transforma într-un oraș turistic, viața este mult prea scumpă față de nivelul de salarizare al orădenilor“, a punctat Costel Moza.

„Soluția ar fi diminuarea taxelor, care trebuie aduse la nivelul veniturilor cetățenilor. Nu putem aplica taxe doar pentru că ne permite legea, ignorând veniturile cetățenilor. De exemplu, în urmă cu 15 ani am fost în Lepizig, un oraș modern, cu infrastructură impecabilă, dar era un oraș pustiu și fără viață. Dacă tendința continuă, drumul Oradiei va fi într-acolo.

Structura economică e de așa natură încât nu generează un nivel de salarii corespunzător, iar când se face media, ne duce într-o zonă în care salariul mediu nu este cel pe care ni-l dorim, lucru recunoscut și de Ilie Bolojan“, a mai spus candidatul AUR.

„Ce ar putea face primarul în cazul taxelor?“, a întrebat Val Vâlcu.

„Reducerea taxelor la nivelul de salarizare. În al doilea rând, facturile mai mici la utilități. Oradea are resurse neexploatate la capacitate maximă, iar aici vorbim de apa geotermală pe care vrem să o folosim pentru încălzirea orașului, parcuri fotovoltaice etc. Toate astea se pot folosi pentru a reduce costul la încălzire al fiecărui locuitor, deoarece acum este printre cele mai mari din țară, în timp ce salariile sunt printre cele mai mici.

Orădenii se plâng de faptul că ce s-a făcut până acum pe geotermală nu s-a reflectat deloc în costul facturilor pentru populație. Dacă facem aceste investiții cu contribuții din banii cetățenilor, este imperios necesar să se vadă și în prețuri. Instituțiile subordonate primăriei au până la 30% profit, ceea ce nu este normal. Nici angajații acestor instituții nu sunt plătiți conform performanței, nici cetățenii nu beneficiază de prețuri corecte“, a precizat Costel Moza.

„Stați o clipă! Deci are 30% profit? Industria de armament face profituri cu două cifre. Care sunt instituțiile subordonate?“, a întrebat Val Vâlcu.

„Printre ele se numără compania de apă, RER, care colectează reciclabile, gunoi. Aceste instituții au profit până la 30%“, a răspuns candidatul AUR.

„Deci Primăria face profit exploatând aceste monopoluri?“, a insistat Val Vâlcu.

„Angajații acestor instituții nu beneficiază de asemenea, de salarii corespunzătoare. Ei au tot salarii medii“, a punctat Costel Moza.

„Într-adevăr, banii sunt investiți în dezvoltarea orașului, dar cetățenii își doresc acești bani, care sunt ai lor și îi plătesc în facturi. Dacă facturile nu scad, dacă angajații acelor instituții nu au salarii mai mari, întrebarea logică e de ce acești bani sunt puși la dispoziția Primăriei care face ce dorește cu ei?“, a mai zis Costel Moza.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel