AfD nu reușește să conteste clasificarea sa ca partid extremist în fața Curții Superioare Administrative. Serviciile secrete germane îi pot supraveghea în continuare

Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

Curtea Superioară Administrativă din Muenster, Germania, a decis luni că serviciile de securitate interne pot continua să trateze Alternativa pentru Germania (AfD), partidul de extremă dreapta, ca fiind un partid potențial extremist. Această decizie îi permite serviciilor de securitate să supravegheze partidul, scrie Reuters.

Biroul Federal pentru Protecția Constituției (BfV), instituția responsabilă de protejarea ordinii democratice a Germaniei împotriva amenințărilor extremiste, a clasificat AfD ca fiind potențial extremist din 2021.

Judecătorii de la Curtea Superioară Administrativă din Muenster au susținut decizia unei instanțe inferioare din 2022, potrivit căreia această clasificare este proporționată și nu încalcă Constituția, dreptul civil european sau domestic.

"Curtea constată că există dovezi suficiente că AfD urmărește obiective care contrazic demnitatea umană a anumitor grupuri și democrația", au scris judecătorii.

"Există motive să se suspecteze că cel puțin o parte a partidului dorește să acorde statut de rang secund cetățenilor germani cu origini migratoare."

Partidul, care conduce sondajele în câteva state estice care vor organiza alegeri mai târziu în acest an, a fost supus recent unei scrutinii mai aspre din cauza remarcilor rasiste ale membrilor săi și a acuzațiilor că adăpostește spioni și agenți pentru Rusia și China.

Puțini experți se așteptau ca provocarea AfD împotriva deciziei instanței inferioare să aibă succes. Partidul nu a prezentat nicio dovadă nouă, alegând în schimb să își dedice ore de timp curții cu prezentări lungi în care cerea convocarea unor oficiali guvernamentali de rang înalt ca martori.

Această abordare a determinat unii experți să sugereze că provocarea curții era la fel de mult o strategie de comunicare și un plan de blocare a instituțiilor statului cât și o strategie legală.

"Această decizie arată că democrația noastră poate să se apere", a declarat ministrul de interne Nancy Faeser într-o declarație. "Ea are instrumente care o protejează de amenințările interne."

Într-o declarație, AfD a menționat, fără a da detalii, că curtea a reluat unele dintre criticiile sale aduse BfV și a adăugat că va face apel. Decizia de luni stabilește faptele cazului: un apel ar putea implica doar punerea sub semnul întrebării modului în care instanțele inferioare au aplicat legea.

Clasificarea ca partid potențial extremist înseamnă că serviciile de securitate pot intercepta convorbirile telefonice ale partidului și pot recruta informatori în interiorul său.

AfD concura cu conservatorii din opoziție pentru a conduce sondajele la nivel național la începutul acestui an, când dezvăluiri despre o întâlnire la care membrii de rang înalt ai partidului au discutat despre deportările cetățenilor non-etnici germani au declanșat luni de proteste stradale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel