Afectează magneții de pe frigider mâncarea?

Magneţii de frigider sunt complet inofensivi / Foto: Pexels
Magneţii de frigider sunt complet inofensivi / Foto: Pexels

Cancer de la magneți? O mare păcăleală! Câmpurile magnetice ale micuţelor obiecte decorative sunt mult prea slabe pentru a trece de uşa frigiderului. Tot ce apare în presă şi confirmă informaţia cum că magneţii de bucătărie ar altera calitatea alimentelor şi chiar ne-ar îmbolnăvi este doar...fake news. Un studiu vine cu explicaţii.

Pentru că tot suntem în era fake news, nici unii oameni de ştiinţă nu se lasă mai prejos şi merg pe val cu trendul. Lansează teorii care induc panica în rândul oamenilor, fără să testeze în prealabil toate posibilităţile. Cercetătorii de la Universitatea Princeton ar fi avertizat oamenii despre pericolul pe care îl pot provoca magneții pe care îi atașăm pe frigider pentru alimentele din interior. Acest avertisment circulă de ceva vreme pe rețelele de socializare fără a avea o bază solidă. Realitatea? Este o știre falsă și nu se bazează pe niciun studiu real. 

„Dacă până acum credeam că sunt nesemnificative câmpurile magnetice ale acestor magneți pentru că nu trec de ușa frigiderului, ei bine, specialiștii sunt de altă părere în urma studiilor efectuate. Puteți să faceți cancer!”, cam așa sună mesajul care înfiorător care circulă pe rețelele de socializare.

Influențează magneții mâncarea din frigider?

Cercetătorii de la Universitatea Princeton ar fi descoperit ceva îngrozitor despre suvenirurile pe care mulţi dintre noi le avem pe frigider sau chiar pe cuptorul cu microunde. O bună perioadă de timp, aceștia ar fi hrănit două grupuri de șoareci: primul grup cu mâncare păstrată la frigider, iar al doilea grup cu mâncare păstrată și la frigider, dar cu câțiva magneți decorativi pe ușă. Obiectivul acestui experiment a fost de a vedea modul în care radiațiile electromagnetice (care iese de la magneții decorativi de pe ușă) afectează produsele alimentare. Studiile clinice ar fi confirmat că grupul de șoareci care au consumat hrana „radiată” avea o probabilitate cu până la 87% mai mare de a face cancer decât celălalt grup de șoareci.

Care-i treaba cu câmpul magnetic?

Cu toate acestea, guvernele sau asociațiile din domeniul sănătății nu au dat vreo declarație oficială în acest sens. De ce? Pentru că, se pare, acest studiu nu a fost efectuat niciodată și este UN FAKE NEWS. Câmpurile magnetice nu provoacă cancer. Dimpotrivă, câmpurile magnetice protejează împotriva radiațiilor, cu excepția cazului în care au contaminanți radioactivi. Pământul însuși este protejat de un câmp geomagnetic masiv. Câmpurile magnetice deviază particulele încărcate, inclusiv particulele radioactive alfa și beta. Așa se face că uriașul câmp magnetic al Pământului îl protejează împotriva radiațiilor solare și cosmice. Magneții de frigider folosesc magneți permanenți cu câmpuri magnetice destul de slabe. Dacă trântim ușa frigiderului suficient de tare, unele pot cădea. Mai mult decât atât, frigiderul însuși folosește magneți pentru a ține ușile închise. Mai mult, motoarele lor folosesc și magneți care generează câmpuri electromagnetice. Acei magneți nu numai că sunt mai aproape de alimentele depozitate, dar sunt și mult mai puternici decât orice magneţel de câţiva centimetri cu rol pur decorativ. Aşa că, lăsaţi grijile deoparte şi umpleţi-vă frigiderul cu magneţii preferaţi care să vă amintească de locurile în care aţi călătorit. Chiar şi cu zeci de magneţi puşi pe uşa frigiderului, supa de pe al doilea raft tot la fel de gustoasă şi de hrănitoare va fi, de la prima până la ultima lingură.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel