Dr. Bogdan Gabriel Pârlițeanu, medic specialist urologie la SANADOR, a fost invitat la DC News și DC Medical unde a vorbit despre infecția urinară la femei.
Dr. Bogdan Gabriel Pârlițeanu a vorbit despre cea mai frecventă afecțiune a doamnelor care le aduce în cabinetul medicului urolog. Potrivit acestuia, infecția urinară este foarte greu de vindecat, iar pacientele ar trebui fie conștiente că simptomele pot fi mai degrabă ameliorate decât vindecate.
„În cazul doamnelor, vorbim de infecții urinare și incontinență urinară. Apar de la vârste de 40 de ani, până la cele avansate. Infecțiile urinare la femei sunt cele mai frecvente. Aproape 75% dintre femeile care vin la consultații sunt paciente cu infecție urinară.
Când vorbesc de infecția urinară, nu mă refer neapărat la infecții bacteriene, ci vorbim doar de cistite, inflamații ale vezicii urinare sau sindrom inflamator pelvin - pacienta are niște usturimi, niște dureri pelvine și tot ia tratamente, se caută și nu găsește nimic.
Sunt niște patologii foarte grele din punct de vedere psihologic, pentru că le modifică stilul de viață complet. Are urinări frecvente, trebuie să ajungă din jumătate în jumătate de oră la toaletă, nu mai consumă lichide sau nu mai pleacă în drumeții deoarece trebuie să oprească tot timpul pe drum, până la urinări nocturne și lipsa somnului. Pacientele devin din ce în ce mai iritate", a spus medicul.
„Din punctul meu de vedere, ajută. Dacă discuți cu un pacient, îl investighezi, îi excluzi partea infecțioasă și nu găsești o bacterie care să fi declanșat acest lucru, începe o discuție psihologică de pregătire a sa, în sensul că ea trebuie să fie conștientă că această patologie există și ea va trebui să o amelioreze, nu să o trateze sau să o vindece, și viața pacientei să se desfășoare cu simptome cât mai reduse.
Aici, intervine această fitoterapie, aceste suplimente care ajută și reduc, doar că nu într-un timp scurt. Nu e ca și cum iei 5 zile Nurofen și ți-a trecut durerea de cap sau răceală. Vorbim de perioade de 2-3 luni în care iei suplimente continuu și reduci foarte puțin.
Pacientele câteodată sunt nemulțumite. Le explic că este o îmbunătățire, un beneficiu adus. Sunt o mulțime de suplimente alimentare, de la cele bazate pe merișor, cele cu albastru de metil, sunt acum suplimente alimentare cu efect antiinflamator care vin să reducă din inflamația pelvină și să ajute femeile să aibă cât de cât o viață suportabilă", a mai spus medicul.
„Chirurgical, din păcate, în marea majoritatea a cazurilor, nu le putem ajuta. Da, sunt situații în care se recomandă să facem niște proceduri endo-urologice, o evaluare, o cistoscopie de evaluare, să vedem dacă ceva a modificat structura vezicii urinare sau dacă pacienta are ceva modificări ale uretrei.
Pot exista patologii precum polipi uretrali, niște formațiuni benigne, în cea mai mare parte, dar care pot obstrucționa, pot determina modificări ale modului de a urina. Atunci, pacienta poate beneficia de un tratament, dar, în majoritatea cazurilor, pacientele vor ajunge la tratamente cu suplimente alimentare", a spus Dr. Bogdan Gabriel Pârlițeanu, la DC News și DC Medical.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News