EXCLUSIV  Afecțiunea pe care o poți lua de la câinele tău. Medicul Dragoș Romanescu prezintă simptomele de alarmă / video

Foto Pexels
Foto Pexels

Dr. Dragoș Romanescu, Doctor în Științe Medicale, medic primar chirurgie generala în Spitalul Clinic SANADOR, a spus că, în România, încă sunt pacienți care se prezintă pentru chist hidatic.

Alegeri prezidentiale 2024

Câinele este unul dintre cele mai apropiate animale ale omului, puțini știu însă la ce riscuri se supun dacă nu au o igienă corectă a mâinilor. Parazitul echinococcus granulosus, care trăiește în intestinul câinelui, poate fi transmis omului. Ouăle parazitului pot rezista în natură 1-2 ani, așa că se pot afla chiar și pe legumele și fructele din grădină, pentru că pot fi purtate oriunde de vânt. Contaminarea se face cel mai des prin mâinile murdare sau fructele și legumele nespălate.

Chistul hidatic este boala dezvoltată de acest parazit și este localizat cel mai frecvent în ficat sau plămâni. Parazitul, ingerat de om, ajunge pe cale sangvina, din intestin, în unul dintre organele menționate, dezvoltându-se în acestea până la dimensiuni ce pot depăși și 20 de centimetri.

„În România, încă sunt pacienți care se prezintă pentru chist hidatic. În general, sunt pacienți care au animale de companie, de la câini, de exemplu. Este o parazitoză, o infecție cu echinococcus granulosus, care formează cel mai frecvent, în ficat, aceste pseudotumori chistice, dar nu numai, există chist hidatic pulmonar, sau chist hidatic răspândit în întreaga cavitate abdominală. Atunci când ne referim la un chist hidatic hepatic, abordarea poate să fie laparoscopică, dacă este situat destul de facil, sau prin chirurgie clasică, deschisă. Există și complicații ale acestor chisturi și aici vorbim de fistulele biliare sau fistulele biliobronșice în chistul hidatic concomitent cu chist pulmonar”, a spus medicul Dragoș Romanescu în cadrul unui interviu acordat DC Medical și DC News.

În cazul chistului hidatic, „tratamentul chirurgical este dublat întotdeauna de cel medicamentos pe care îl dă infecționistul. Pacientul este trimis, imediat ce a fost diagnosticat, la un infecționist, care stabilește tratamentul medicamentos".

Întrebat dacă există anumite simptome, medicul a spus că, în funcție de localizare, „există dureri în hipocondrul drept, febră, atunci când există un chist complicat, icter, atunci când există aceste fistule biliare și materialul hidatic migrează în calea biliară și se poate comporta la fel ca și calculii biliari. Ajung pe calea biliară principală și pot să dea stenoze și icter sau pancreatite, de exemplu”, a explicat Dragoș Romanescu.

Dragoș Romanescu, totul despre chirurgia hepatică și transplantul hepatic, la DC News și DC Medical

Youtube video image

Cum funcționează Centrul Integrat de Excelență în Boli Hepatice de la SANADOR. Dragoș Romanescu: A fost creat după modelul centrelor din Vest

Orice patologie a ficatului poate fi investigată, diagnosticată și tratată în cadrul Centrului Integrat de Excelență în Boli Hepatice SANADOR, despre care a vorbit, la DCNews, Dragoș Romanescu, Doctor în Științe Medicale, medic primar chirurgie generala in Spitalul Clinic SANADOR, cu competențe în chirurgie hepato-bilio-pancreatică și chirurgie oncologică.

„Dacă sistemul privat a fost creat inițial în ideea unor operații mai mici ca amploare, iată că s-a ajuns la operații foarte complexe, culminând cu operația de transplant hepatic. Unde ne situăm cu chirurgia hepatică? Vreau să spun încă de la început că ea s-a desprins din chirurgia generală și tinde să devină o ramură independentă, o specialitate în sine”, a zis medicul Dragoș Romanescu.

„Chirurgia hepatică este una dintre componentele tratamentului în bolile hepatice. Chirurgul hepatic are nevoie de alți specialiști, cum ar fi hepatologi, radiologi, chiar oncologi dedicați acestui segment. Un pacient cu o boală hepatică trebuie referit unui centru care să adune toți acești specialiști, așa numitele Centre de Excelență în boli hepatice. După modelul centrelor din Vest, care au raportat vindecări sau stabilizări ale bolii, am creat și noi la SANADOR acest Centru Integrat de Excelență în boli hepatice. Avantajul este întotdeauna al pacientului, care nu mai merge dintr-un spital în altul. Este diagnosticat și tratat într-un timp foarte scurt. Urmărirea pacientului este mai bună și orice se întâmplă este imediat comunicat”, a explicat Dragoș Romanescu. 

„Proiectul a apărut într-un context pe care îl cunoaștem cu toții, acela al pandemiei SARS-CoV-2, în care au existat restricții în spitalele de stat. Ne-am prevalat și de avantajul de a avea condiții hoteliere bune, la fel ca centrele private din Vest, unde este cunoscut faptul că mulți pacienți de la noi din țară merg pentru tratament. Centrul de transplant a apărut cam în același timp cu Centrul Integrat de Excelență în bolile hepatice”, a precizat Dragoș Romanescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel