Situația din Afganistan este urmărită și de la noi din țară, de sutele de refugiați care au cerut azil politic în România.
Afganii refugiați din România spun că își fac griji pentru familiile lor care au rămas în Afganistan. Mulți dintre ei nu mai știu nimic despre cei dragi, care se află acum în teritoriile ocupate de talibani. Urmăresc știrile cu sufletul la gură și speră că situația se va îmbunătăți.
Abdhall se află în România de o săptămână, după ce a fost prins la graniţa cu Serbia, dar este plecat de acasă de mai bine de un an. El își dorește să ajungă în Germania. A reuşit să ia legătura cu părinţii săi, care trăiesc în Kabul.
„Toată familia mea este în Afganistan, eu sunt singur aici. Familia mea este fericită că am ajuns aici. Ei stau toți în camere, doar puțin ies la magazin și apoi se întorc repede în casă. (...) Talibanii sunt peste tot și nu mai avem poliție.”, a spus Abdhall, solicitant de azil, pentru PRO TV.
VEZI ȘI: Femeie afgană, mamă a patru copii, ucisă în bătaie pentru că n-a avut mâncare pentru 15 talibani
Un alt tânăr, în schimb, spune că nu mai ştie nimic de familia lui din Afganistan de trei zile.
„Situaţia este foarte rea, nu mai poţi să lucrezi, nu mai poţi să ieşi afară, numai probleme. Talibanii au omorât foarte mulţi oameni acolo. De 2-3 zile nu am mai reuşit să vorbesc cu familia, internetul a căzut, preşedintele meu a plecat, familia mea e în pericol acolo.”, a spus Naqeebullah.
„Situaţia e foarte rea, dar nu ştim mai multe pentru că nu putem să vorbim cu familiile. Unele familii au mers la aeroport, în speranţa că soldaţii americani îi vor ajuta să plece în America, dar nu au putut. Talibanii ne-au spus că ne vor schimba vieţile, dar nu ştim în ce sens ne vor schimba vieţile.”, a spus Bilall, un alt solicitant de azil.
„Avem şi în echipa noastră de oameni persoane din Afganistan care lucrează aici cu noi la Timişoara, să ajutăm alţi migranţi, şi, la fel, au avut episoade teribile în care rude de-ale lor au fost ucise. Istoria ne arată că, de obicei, în ţările unde sunt în conflicte, cele mai multe persoane nu ajung să plece mai mult decât ţara vecina, din lipsă de finanţe. Nu cred că putem vorbi în România despre o avalanşă de cereri de azil.”, a declarat Flavius Ilioni Loga, directorul asociației LOGS.
VEZI ȘI: VIDEO - Momentul în care o jurnalista BBC, aflată în emisie directă, este sunată de talibani
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News