Beneficiarii publici ai Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020, selectaţi pentru finanţare prin Raportul de selecţie publicat pe site-ul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), pot opta pentru demararea procedurilor de achiziţii înaintea încheierii contractului de finanţare cu instituţia, cu respectarea prevederilor procedurale şi a legislaţiei în vigoare privind derularea achiziţiilor publice.
"Reamintesc beneficiarilor publici ai PNDR 2020 că pot utiliza clauza suspensivă în derularea procedurilor de achiziţii publice, această prevedere fiind activată prin Manualul de proceduri pentru atribuirea contractelor de achiziţie publică începând cu luna mai 2018. Prin această clauză, acordăm solicitanţilor publici de fonduri europene, care au fost notificaţi în urma aprobării rapoartelor de selecţie, posibilitatea de a opta pentru demararea procedurilor de achiziţii înaintea încheierii contractului de finanţare cu AFIR. De aceste prevederi pot beneficia şi OUAI-urile care urmează să fie selectate pentru finanţare prin submăsura 4.3, componenta de irigaţii. Acest lucru poate fi făcut cu respectarea prevederilor manualului de proceduri, menţionând în conţinutul documentaţiilor de atribuire o clauză suspensivă care să condiţioneze încheierea şi executarea contractului de achiziţie de încheierea contractului de finanţare a proiectului cu AFIR", a precizat directorul general al AFIR, Adrian Chesnoiu, într-un comunicat remis AGERPRES.
Responsabilii legali ai proiectelor trebuie să aibă în vedere faptul că semnarea contractului de finanţare se face, de asemenea, cu respectarea dispoziţiilor referitoare la angajarea cheltuielilor din bugetele care intră sub incidenţa legislaţiei privind finanţele publice.
În acest sens, având în vedere dispoziţiile Legii 98/2016 şi HG 395/2016, cu modificările şi completările ulterioare, în cadrul documentaţiei de atribuire se va preciza că beneficiarii vor încheia contractul cu ofertantul declarat câştigător numai în măsura în care fondurile necesare achiziţiei vor fi asigurate prin semnarea contractului de finanţare cu AFIR.
În cazul în care, indiferent de motive, contractul de finanţare cu AFIR nu se va semna, beneficiarii publici, după primirea notificării din partea Agenţiei cu privire la neacordarea finanţării, îşi rezervă dreptul de a anula procedura de atribuire în condiţiile în care nu există o altă sursă de finanţare, în conformitate cu prevederile art. 212 alin (1) lit. c) teza 2 din Legea 98/2016 cu modificările şi completările ulterioare, fiind imposibilă încheierea contractului de achiziţie publică.
Ofertanţii care participă la astfel de proceduri de achiziţii vor înţelege că beneficiarii publici ai Programului precum şi AFIR nu pot fi consideraţi răspunzători pentru vreun prejudiciu în cazul anulării procedurii de atribuire, indiferent de natura acestuia şi indiferent dacă beneficiarii publici şi AFIR au fost notificaţi şi asupra existenţei unui asemenea prejudiciu. Totodată, ofertanţii din cadrul acestei proceduri vor accepta utilizarea condiţiilor speciale prevăzute de clauza suspensivă, asumându-ţi întreaga răspundere pentru eventualele prejudicii pe care le-ar putea suferi în situaţia descrisă.
Cea mai recentă versiune a Manualului de proceduri pentru atribuirea contractelor de achiziţie publică pentru proiectele finanţate prin PNDR 2020 este disponibilă pe pagina oficială de internet, www.afir.info, la secţiunea Informaţii utile/Proceduri de lucru pentru PNDR.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci