Legile hazardului sunt cele care ne guvernează viaţa. Astăzi putem câştiga o importantă sumă de bani, iar mâine putem afla că suntem bolnavi incurabil. Este foarte probabil ca mâine să ne dea şeful afară, cum este la fel de probabil să nu facă asta. Când dăm cu banul, posibilitatea să fie pajură sau cap este de 50%. Ceea ce înseamnă că din 100 de încercări, vom avea de 50 de ori cap şi de 50 de ori pajură.
Autor: Anca Murgoci
Ne întrebăm despre un eveniment dacă are şanse să se întâmple sau nu. Dacă dăm cu banul, şansele sunt de 1 la 1, adică cele două posibilităţi sunt egale. Există o posibilitate foarte mică ca moneda să cadă pe tăiş şi să nu avem nici cap, nici pajură.
Matematicienii spun că dacă aruncăm două monede în acelaşi timp, atunci avem patru permutaţii posibile, dar doar trei combinaţii posibile. Astfel, dacă pică cap/pajură este o permutaţie diferită de pajură/cap, dar este aceeaşi combinaţie. În viaţa cotidiană, aceste noţiuni le folosim un pic diferit. Astfel, dacă un cod pin are combinaţie 1 2 3 4, nu se va deschide niciodată dacă tastăm 2 1 3 4. În sens matematic, deşi cele două numere reprezintă aceleaşi combinaţii, vorbim despre permutări diferite. Atunci când dăm cu banul, pentru a afla numărul permutărilor, vom înmulţi numărul posibilităţilor distincte pentru fiecare monedă. Asfet, dacă avem cinci monede, vom avea 2*2*2*2*2=32 permutări posibile.
La unii oameni, jocurile de noroc devin vicii, care pot duce la substanţiale pierderi de bani. Se întâmplă ca cineva să câştige, dar pe termen lung majoritatea jucătorilor pierd. Motivul este simplu, proiectantul jocului vrea să obţină beneficii, iar acestea se pot obţine doar de la jucătorii pierzători. De obicei, casele de pariuri anunţă şanse mai mici de câştig decât cele reale. Spre exemplu, casele de pariuri anunţă că şansele de câştig sunt de 4 la 1. Adică, câştigătorul va primi pe lângă suma pariată, de 4 ori acea sumă. Dacă pariază şase oameni pe 100 de lei, câştigătorul va primi 500 de lei, iar beneficiarul jocului va avea profit 100 de lei, indiferent de cine ar câştiga.
Asigurările de viaţă sunt o formă de pariu. Chiar dacă mulţi nu sunt de acord cu pariurile, sunt de acord cu asigurările. Acestea reprezintă o formă specială a pariului, când jucătorul pariază ca va pierde. Astfel, facem un pariu cu societatea de asigurări că am putea suferi, la un moment dat, un accident. De cele mai multe ori, casele de asigurări au foarte mari profituri, deoarece nu se întâmplă zilnic să aibă loc accidente de maşină sau decese ale oamenilor cu asigurare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News