Aproape nimeni nu mai consumă apă de la robinetele din casă, de la tâşnitorile din parcuri sau de la fântânile de la sate. Majoritatea consideră că apa de la robinet este plină de impurităţi şi că are un miros specifc (de clor). Aşa că, apa de la robinet a fost înlocuită cu apa pe care o putem găsi pe orice raft de la supermarket. Problema care se pune este următoarea, cât de sănătoasă este apa îmbuteliată.
Autor: Anca Murgoci
De pe majoritatea etichetelor aflăm cât de pură este apa pe care o bem şi care este compoziţia sa. Chiar dacă o proporţie destul de mare de apă cumpărată din magazine provine din surse minerale naturale, există şi cazuri în care apa provine din surse alternative. Există producători care îmbuteliază apă care are caracteristici similare cu apa de la robinet. O găsim în comerţ sub denumirea de „apă de masă”, la un preţ foarte atrăgător de numai 1,8 lei pentru o sticlă de 5 litri. Preţul ar trebui să fie un factor de decizie în decizia de a cumpăra un produs, dar trebuie să ţinem cont şi de valoarea nutriţională a apei. Există cazuri în care aceasta se poate înverzi, dacă expiră termenul de valabilitate. Doctorul Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, spune că deşi apa de la robinet se supune standardelor europene şi poate fi declarată consumabilă, aceasta poate produce probleme de sănătate pe termen lung. Substanţele din apă care afectează sănătatea sunt plumbul şi clorul, care afectează glanda tiroidă.
Apa este îmbuteliată în sticle din polietilenă tereflalat (PET). Sticlele nu pot influenţa negativ compoziţia apei decât dacă este păstrată în condiţii de căldură sau umezeală. Plasticul poate elibera substanţe chimice în apă. Există cazuri în care apa este depozitată în condiţii de căldură datorită faptului că nu este loc suficient pentru toată cantitatea de apă.
De asemenea, este recomandat să nu bei o apă care a stat în maşină, într-o zi toridă de vară. Aşa că, poţi transporta apa într-un termos de oţel inoxidabil şi pentru a păstra băutura rece, şi pentru a nu îi afecta compoziţia.
Dacă preţul unei sticle de apă ti se pare prea ridicat, atunci reia vechile obiceiurile şi consumă apă de la robinet. Pentru asta trebuie să verifici calitatea apei pentru a nu îţi pune sănătatea în pericol. Dacă eşti din Bucureşti, poţi găsi informaţii despre apa pe care o bei pe http://www.apanovabucuresti.ro/ sau poţi apela la serviciile Autorităţii de Sănătate Publică Bucureşti. Dacă nu locuieşti în Bucureşti, te poţi adresa autorităţilor de sănătate publica judeţeană.
În final, te sfătuim să reduci consumul apei de la dozatoarele de apă! Poţi fi contaminat foarte uşor datorită faptului că acel capăt al dozatorului nu poate fi curăţat, iar bidoanele, în mjoritatea cazurilor, sunt reutilizabile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu