Ecologia este sinonimă cu salvarea planetei. Pentru a trăi într-un mediu mai curat, trebuie să reciclăm sticlă, hârtie, plastic, să alegem transportul în comun în defavoarea maşinii personale şi lista poate continua la nesfârşit. Probabil că v-aţi întrebat de nenumărate ori ce-ar fi mai bine să alegeţi între maşina de spălat rufe cu încărcare frontală şi cea verticală sau ce să folosim pentru bebeluşi, scutece de unică folosinţă sau din material textil. Pentru dumneavoastră am găsit răspunsul la cele mai comune dileme legate de ecologie.
Autor: Anca Murgoci
Dacă v-aţi întrebat vreodată ce ar fi mai bine să alegeţi între acumulatori sau bateriile obişnuite, vă spunem că este recomandat să optaţi pentru prima variantă. Un acumulator îl cumpăraţi o dată, la un preţ rezonabil, iar bateriile alcaline au un preţ destul de mare, în condiţiile în care nu sunt refolosibile. Acumulatorii sunt folosiţi şi la telefoanele mobile sau laptopuri. Imaginaţi-vă cum ar fi să utilizaţi baterii, în fiecare zi, pentru aparatele dumneavostră.
Referitor la tipul de scutece pe care este indicat să îl alegeţi pentru copilul dumneavoastră, vă informăm că şi cele din material textil, şi cele de unică folosinţă au acelaşi impact negativ asupra mediului. Acesta a fost rezultatul la care au ajuns cercetătorii, în urma factorilor studiaţi, emisii de aer, poluarea apei sau managementul deşeurilor.
Între un uscător electric sau prosoape de hârtie la toaleta publică este indicat să optaţi pentru prima variantă. Astfel, un uscător electric consumă mai puţină energie decât pentru fabricarea, transportarea prosoapelor de hârtie şi ulterior gunoiul aferent. Un studiu australian a demonstrat că pentru asigurarea cantităţii necesare de prosoapre de hârtie la un restaurant fast-food, ar trebui tăiaţi nouă copaci, într-un singur an.
Maşina de spălat rufe cu încărcare frontală este preferata ecologiştilor. Cele cu încărcare verticală folosesc mai multă energie, apă şi detergent. Dacă nu vă puteţi permite o maşină nouă cu încărcare frontală, o puteţi ecologiza pe cea veche. Astfel, curăţaţi filtrul, optaţi pentru o cantitate mai mică de detergent, spălaţi cu apă rece şi încărcaţi complet maşina cu rufe.
Dacă aţi fost vreodată în dilemă cu privire la alimentaţia dumneavoastră, mai precis dacă v-aţi gândit să deveniţi vegetarian, aflaţi că faceţi un bine mediului. Studiile au arătat că o treime din emisiile de carbon produse de om se datorează consumului de carne. Acest lucru are mai mult impact negativ asupra mediului decât energia consumată în casă. Reducerea cu trei kilograme de carne pe an are acelaşi efect cu reducerea la jumătate a consumului de apă dintr-o gospădărie.
Potrivit Greenology, printr-un robinet deschis pot curge până la 10 litri de apă pe minut.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News