Cercetătorii au descoperit că persoanele care consumă multă carne procesată sunt totodată mai predispuse la fumat, să fie obeze şi să aibă alte obiceiuri despre care se ştie că dăunează sănătăţii, scrie Unul din 17 participanţi la studiu a murit în cursul acestuia. Cercetătorii arată că persoanele care consumau mai mult de 160 de grame de carne procesată într-o zi prezentau un risc cu 44% mai mare de a muri în cursul studiului (ce s-a întins pe 12,7 ani) decât cei ce consumau 20 de grame.
În total, aproximativ 10.000 de persoane au murit de cancer şi alte 5.500 de persoane din cauza problemelor de inimă.
Profesorul Sabine Rohrmann de la Universitatea din Zurich a explicat că „un consum ridicat de carne, mai ales de carne procesată, este asociat unui stil de viaţă nesănătos. Dar chiar şi când ajustăm pentru ceilalţi factori de risc, precum fumatul sau obezitatea, descoperim că există un risc provocat de carnea procesată”.
„Desigur, renunţatul la fumat este mai important decât reducerea consumului de carne, dar eu tot aş recomanda oamenilor să mănânce mai puţină carne”, a adăugat specialistul.
Cercetătoarea a explicat că dacă toţi participanţii la studiu ar fi consumat maximum 20 de grame de carne procesată pe zi, 3% din decesele premature ar fi putut fi evitate.
Doctorul Rachel Thompson de la World Cancer Research Fund a declarat că „acest studiu oferă noi dovezi ce atestă riscurile pentru sănătate aduse de consumul de carne procesată”. „Cercetarea noastră, ce a fost publicată în 2007 şi confirmată ulterior în 2011, aduce la iveală dovezi convingătoare ce arată că dietele ce conţin carne procesată cresc riscul de a suferi de cancer la colon”, a adăugat Thompson.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu