Președintele Federaţiei Sindicale din Industria Alimentară (FSI), Dragoş Frumosu, a declarat, luni, că trei sferturi dintre producătorii de mezeluri ar ieşi de pe piaţă dacă nu s-ar mai folosi E-uri, întrucât aditivii prelungesc termenul de garanţie al unui produs între 30 şi 60 de zile, în funcţie de modul de producţie, iar producătorii au șansa să obțină profit.
"Capacitatea de producţie îţi permite să produci zilnic pentru o perioadă mai mare. Dacă nu se folosesc aceste E-uri alimentare, care să mărească perioada de valabilitate a produselor, nu se mai poate vinde la capacitatea de până atunci. Astfel, producţia se reduce, iar dacă nu se mai obţine profit eşti obligat, la un moment dat, să închizi societatea", a explicat Dragoş Frumosu.
Deoarece E-urile sunt acceptate de ministerele de sănătate şi utilizate în baza listei Uniunii Europene, acești aditivi "nu sunt nişte ingrediente care să otrăvească", iar folosirea lor în rețetele produselor este un ”necesar” impus de producția la nivel industrial.
Președintele Asociaţiei Române a Cărnii (ARC), Radu Timiş a explicat că "Industria nu poate funcţiona fără partea de aditivare, partea de conservanţi. Ţăranul nu va vinde niciodată la Carrefour, nu este într-un sistem de distribuţie, nu poate să aibă un preţ competitiv în piaţă şi un termen de valabilitate, doar industria poate face acest lucru".
De asemenea, Radu Timiș a menționat că problema diminuării numărului de E-uri este dezbătută la nivel european și american și se încearcă mai multe soluții de a se elimina nitritul chimic în favoarea celui din plante și rădăcinoase. "Problema este dacă un producător respectă cantitatea de E-uri pe care o pune într-un produs", a adăugat preşedintele ARC.
Comparativ cu Uniunea Europeană unde consumul mediu de mezeluri este de 25 de kilograme, în România acest consum este de doar 8 kg pe cap de locuitor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News