Află care sunt primele spitale clasificate după noile norme

spital
spital

Aproximativ 1/3 dintre unităţile sanitare aflate în reţeaua Ministerului Sănătăţii şi a autorităţilor locale, clasificate conform noilor norme. Cseke Attila, ministrul Sănătăţii a aprobat primele 117 ordine de clasificare, în funcţie de competenţă.

Majoritatea dintre unităţile sanitare clasificate până în prezent s-au încadrat în categoriile a-IV-a (65) şi a-V-a (28), cu sau fără plan de conformare. În 8 judeţe ale ţării, respectiv Bistriţa Năsăud, Buzău, Bihor, Dâmboviţa, Ialomiţa, Harghita , Neamţ şi Sălaj, Ministerul Sănătăţii a finalizat procesul de clasificare a unităţilor sanitare.

Până în prezent, în Bucureşti au fost clasificate 8 unităţi sanitare, din cele 42 existente.

Două institute medicale au fost clasificate în categoaria I M (categoria I Monospecialitate). Este vorba despre Institutul de Boli Cerebro-Vasculare și Institutul Matei Balș.

Alte 3 spitale au fost încadrate în categoria II cu conformare - Sfântul Ioan, Coletina și Pantelimon.

Spitalul Clinic de urgență pentru copii Victor Gomoiu este la categoria II M (monospecialitate) .

La categoria III M a fost încadrat Spitalul Clinic Cantacuzin, iar la categoria V a fost încadrat Spitalul de Psihiatrie C.E.T.T.T. Sfântul Stelian.

Procesul de clasificare continuă până la sfârşitul acestei luni.

În conformitate cu noile prevederi legislative, până la 1 iunie 2011, data intrării în vigoare a noului contract-cadru, toate unităţile sanitare trebuie clasificate, în funcţie de competenţă, într-una din cele 5 categorii de clasificare.

Acestea sunt cele 5 categorii:

- spitale de categoria V: nivel de competenţă limitat – spitale care asigură, după caz, următoarele servicii medicale: servicii medicale pentru îngrijirea bolnavilor cronici, servicii medicale într-o singură specialitate sau servicii paleative;

- spitale de categoria IV: nivel de competenţă bazal - spitale care deservesc populaţia pe o rază administrativ-teritorială limitată, pentru afecţiuni cu grad mic de complexitate;

- spitale de categoria III: nivel de competenţă mediu - spitale care deservesc populaţia judeţului din aria administrativ-teritorială unde îşi are sediul şi, doar prin excepţie, din judeţele limitrofe, pentru afecţiuni cu grad mediu de complexitate;

- spitale de categoria II (cu subcategoria II M pentru unităţile monoprofil) : nivel de competenţă înalt – spitale care deservesc populaţia judeţului din aria sa administrativ-teritorială, precum şi din judeţele limitrofe, cu nivel înalt de dotare şi încadrare resurse umane şi care asigură furnizarea serviciilor medicale cu grad mare de complexitate;

- spitale de categoria I (cu subcategoria I M pentru unităţile monoprofil): nivel de competenţă foarte înalt – spitale care asigură asistenţa medicală la nivel regional, deservind populaţia judeţului din aria sa administrativ-teritorială, precum şi alte judeţe, cu cel mai înalt nivel de dotare şi încadrare cu resurse umane şi care asigură furnizarea serviciilor medicale cu grad de complexitate foarte înalt.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel