Află ce conțin țigările clasice sau cele hi-tech

Foto Ilustrativ/Pexels Lilartsy
Foto Ilustrativ/Pexels Lilartsy

Tutun ars, abur, tutun încălzit: ce substanțe sunt inhalate din țigările tradiționale și netradiționale? Există diferențe, dar sănătatea este tot în pericol.

Publicitate

Țigările nu conțin doar nicotină, desigur. Aceasta este substanța responsabilă pentru efectele cele mai evidente și imediate ale fumatului asupra creierului (cum ar fi relaxarea și plăcerea, capacitatea de concentrare mai mare, reducerea anxietății), dar și asupra organismului, precum creșterea tensiunii arteriale, a ritmului cardiac și a activității intestinale. Practic nicotina este vinovată de dependența de fumat, potrivit Focus.

Ea se găsește în țigările obișnuite cât și în cele electronice, cu excepția unora care conțin doar vapori aromați. Și nu este singurul compus care trebuie privit cu suspiciune.

Țigara normală

Este un amestec de cel puțin 4.000 de substanțe chimice diferite, dintre care aproximativ 400 sunt toxice și la fel de cunoscute ca fiind cancerigene. În ea găsim cadmiul bateriilor sau plumbul foarte otrăvitor, formaldehida care se folosește la îmbălsămarea cadavrelor, fosforul din otrava de șoareci, metanolul folosit și el ca propulsor pentru rachete.

Mai găsim: amoniac, gudron, naftalină, acetonă, insecticid DDT sau terebentină; există și un grup mare de hidrocarburi cancerigene precum benzopirenul, xilenul, toluenul, dar și monoxidul de carbon supertoxic care derivă din arderea tutunului, arsenul letal și chiar acidul cianhidric.

Țigara electronică

Nu este de mirare că fumatul este rău, dar nici măcar vaparea nu elimină riscurile: în țigările electronice există amestecuri de apă, propilenglicol, glicerol și arome care nu sunt complet inofensive, atât pentru cei care le fumează, cât și pentru cei din jur. 

Glicolul, de exemplu, este considerat sigur, dar inhalat regulat și pentru o lungă perioadă de timp poate irita căile respiratorii, iar atunci când este încălzit poate produce formaldehidă și acetaldehidă cancerigenă.  

Există și mii de arome și tolerabilitatea nu este sigură pentru toată lumea: diacetilul, de exemplu, este inofensiv dacă este ingerat, dar inhalat este asociat cu o boală pulmonară, bronșiolita. 

Unele uleiuri sunt toxice și pot provoca inflamații pulmonare, zaharurile conținute eliberează și ele produse secundare nocive. În unele cazuri au fost identificate in compoziție și metale grele.

Țigările cu încălzire 

Țigările cu încălzire sunt cele care îaduc tutunul la o temperatură de 350 de grade in loc sa-l ardă la 900 de grade. Vaporii lor conțin nicotină și alte substanțe nocive. Unele organisme de cercetare au constatat că, într-adevăr, concentrația acestor substanțe este mai mică, eliberând probabil mai puțin dioxid de carbon și nitrozamine, dar riscurile pentru sănătate rămân.

În concluzie, țigările cu încălzire sau țigările electronice provoacă daune minore, dar nu sunt inofensive și sunt deosebit de dăunătoare în special pentru tinerii care deseori încep cu acest tip de dispozitive și apoi trec la fumatul tradițional.

Așadar, adevăratul remediu este întotdeauna același: nu fumați.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel