Mai mult de jumătate din adulți sforăie din când în când. Din acest procent, jumătate sunt sforăitori de profesie, care își disperă partenerii de viață ținându-i trezi până târziu, în noapte, indiferent de poziția pe care o adoptă în timpul somnului, scrieProfilul sforăitorului sună cam așa: bărbat, aproximativ 40 de ani sau mai în vârstă. Este adevărat că sforăitul este mult mai des întâlnit în rândul bărbaților decât în cel al femeilor, însă femeile care au ajuns la menopauză încep și ele să sforăie.
Între 20 și 50% dintre persoanele care sforăie au insuficiență respiratorie, care, de multe ori, poate fi atât de gravă, încât cel care sforăie se oprește din respirat preț de 10 secunde sau chiar mai mult, de mai multe ori pe noapte. Conform specialiștilor, insuficiența respiratorie poate fi declarată ca diagnostic atunci când o persoană prezintă mai mult de 30 de episoade de apnee într-un somn de aproximativ 7 ore. În cazurile de apnee cronică, bolnavii se pot opri din respirat și câte 90 de secunde, de foarte multe ori într-o noapte. De fiecare dată aceștia se trezesc, inevitabil, după fiecare episod de acest gen. Toate aceste semnalmente ridică probleme și mai mari celor care suferă de boli de inimă sau cu hipertensiune arterială. Pot crea complicații grave și trebuie tratate cu seriozitate.
Care sunt pașii pentru a putea scăpa de sforăit:
1.Controlați-vă greutatea. Kilogramele în plus agravează sforăitul.
2.Evitați alcoolul și tranchilizantele (inclusiv somniferele). Pot avea o influență asupra funcției respiratorii, îngreunând-o.
3.Dormiți pe o parte. Dacă stați pe spate în timpul somnlui, limba are tendința de a aluneca spre gât, împiedicând și mai mult fluxul normal al aerului.
4.Fiți disciplinați când vine vorba de somn. De cele mai multe ori, oboseala intensifică sforăitul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News