Căscatul contagios poate arăta apropierea dintre doi oameni mai mult decât reflectarea unei stări de oboseală. Nu se ştie exact de ce este contagios, dar o teorie nouă spune că ar arăta empatia dintre oameni.
Autor: Anca Murgoci
Un studiu realizat în Italia şi publicat în revista Public Library of Science ONE a arătat că oamenii cască ca răspuns la căscatul unei rude apropiate sau al unui prieten. Presupusa legătură dintre căscatul cotagios şi empatie a fost demonstrată şi de alte studii care îi privea pe copiii cu autism. Ei nu sunt empatici faţă de ceilalţi copii şi de aceea nu cască dacă îi vad pe alţii că o fac.
Potrivit BBC Mundo, cercetătorii de la Universitatea din Pisa au studiat 109 bărbaţi şi femei de naţionalităţi diferite pe o perioadă de un an. Au fost înregistrate momentele când aceştia căscau contagios. S-a demonstrat că apariţia căscatului contagios este mai des întâlnită între membrii aceleaşi familii şi mai puţin între oamenii care nu se cunosc. „Rezultatele noastre au arătat că această activitate este generată mai mult de apropierea emoţională dintre indivizi decât de alte variabile, cum ar fi sexul sau naţionalitatea”, au subliniat cercetătorii.
Copiii nu cască empatic până la 4-5 ani pentru că nu au dezvoltate abilităţile de-a interpreta emoţiile celorlalţi.
Citiţi şi:De ce cască ţestoasele – premiul Ig Nobel pentru Fiziologie. Primarul din Vilnius, Ig Nobelul pentru PaceFiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu