Astăzi, telefonul mobil a devenit indispensabil pentru majoritatea oamenilor, fiind alături de noi chiar și în timpul somnului.
Însă, specialiștii atrag atenția asupra pericolelor asociate acestui obicei, subliniind că este esențial să nu dormim cu telefonul aproape de pat. În era digitală, telefonul ne servește la comunicare, muncă, divertisment și gestionarea activităților zilnice, dar acest dispozitiv vine și cu riscuri, mai ales când îl ținem aproape în timpul nopții.
Experții avertizează că telefoanele emit unde radio chiar și în modul de așteptare, prin semnalele de rețea, Wi-Fi sau Bluetooth, ceea ce înseamnă expunerea la radiații electromagnetice de frecvență joasă. Organizația Mondială a Sănătății a clasificat aceste radiații drept „posibil cancerigene” (Grupa 2B), sugerând o posibilă legătură cu riscul de cancer, deși cercetările sunt încă în desfășurare. Cu toate acestea, consensul în rândul experților este că telefoanele ar trebui păstrate la o distanță sigură de pat, în special noaptea.
Această preocupare a fost recent reiterată de dr. Vlad Ciurea, care, într-un podcast, a discutat despre efectele nocive ale radiațiilor emise de telefoane, subliniind cât de important este să le păstrăm la distanță atunci când dormim.
„Telefoanele emit radiații. Sunt periculoase și pentru femei și pentru bărbați. Trebuie ținut la distanță. În niciun caz lângă inimă! Vă rog frumos, seara, nu dormiți cu telefonul în pat!”, a avertizat prof. dr. Vlad Ciurea, în cadrul podcast-ului realizat de Cătălin Măruță.
Dr. Ciurea a subliniat, de asemenea, că este esențial să evităm să aducem telefonul în pat atunci când mergem la culcare. Ideal ar fi, potrivit specialistului, să ținem telefonul în altă cameră pe timpul nopții. Pentru cei care nu pot face acest lucru, recomandarea este să îl așeze la o distanță de cel puțin 3-4 metri de pat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu