Efectele benefice ale fructelor sunt mult mai mari comparativ cu efectele benefice ale sucului de fructe preparat în casă sau cumpărat de la supermarket. Sucurile naturale de fructe au avantaje (vitaminele), dar au mai multe dezavantaje, cum ar fi obezitatea, dacă sunt consumate în exces. Este important de ştiut că dacă înlocuim apa sau fructele proaspete cu sucuri naturale de fructe nu putem considera că avem o dietă sănătoasă. Următorul articol propus de Aproximativ 1,7 milioane cazuri de decese sunt înregistrate, anual, la nivel mondial, din cauza consumului scăzut de legume şi fructe, arată Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Experţii spun că oamenii consumă din ce în ce mai puţine fructe proaspete, în detrimentul sucurilor naturale. Este acest lucru sănătos? Pentru a putea răspunde la întrebare, trebuie să vă prezentăm câteva date.
Sunt cunoscute beneficiile consumului de fructe proaspete. Un studiu publicat în anul 2006 în revista Obesity, realizat pe un eşantion de 160.000 de persoane, a arătat că un consum mai ridicat de fructe conduce la o scădere a grăsimii în exces. De aceea, specialiştii recomandă consumul a cel puţin trei porţii de fructe pe zi.
Cu toate acestea, nu se întâmplă la fel în cazul sucurilor de fructe, fie că vorbim despre cele preparate în casă, fie că vorbim despre cele cumpărate de la supermarket. Chiar dacă sucul de fructe pare a fi o sursă sănătoasă de vitamine, există şi anumite riscuri. Consumul regulat nu este recomandat de către experţi.
Sucul de fructe - Obezitate sau diabet?
După cum arăta OMS, un consum excesiv de suc de fructe creşte riscul apariţiei obezităţii. Studii recente arată că sucurile de fructe cresc riscul de diabet zaharat în cazul femeilor, lucru care nu se întâmplă în cazul fructelor proaspete. Experţii recomandă consumul unei singure porţii pe zi de sucuri de fructe.
OMS consideră că "zaharurile libere" sunt prezente în mod natural în sucurile de fructe, în miere, în siropuri, dar şi în toate monozaharidele şi dizaharidele. În afară de zaharurile llibere, producătorii, bucătarii sau consumatorii adăugă şi ei zahăr în sucurile de fructe. Aşadar, atunci când experţii recomandă evitarea consumului de zaharuri din dieta noastră, ei nu se referă la consumul fructelor, ci la consumul sucurilor de fructe.
Specialiştii de la GREP-AEDN declarau, în anul 2006, că o porţie de suc de fructe nu este echivalentă cu o porţie de fructe proaspete. Sucul de fructe nu este săţios comparativ cu fructele întregi, chiar dacă sucul conţine şi pulpă.
În anul 2010, serviciul MedlinePlus a atras atenţia asupra faptului că adulţii se pot îngrăşa cu cinci kilograme pe an, dacă beau două pahare de suc de portocale pe zi, în condiţiile în care fac sport şi au o dietă echilibrată.
Academia Americană de Pediatrie avertizează că un consum ridicat de suc de fructe creşte riscul de obezitate, în cazul copiilor. Sucurile de fructe nu stimulează masticaţia şi nu au beneficii nutriţionale.
Experţii recomandă scăderea consumului de suc de fructe, chiar dacă este preparat în casă. Alegeţi fructele proaspete, pe cât se poate de sezon.
Citeşte şi:
http://www.dcnews.ro/2012/11/pericolul-care-se-ascunde-in-sucul-de-grapefruit/
http://www.dcnews.ro/2012/09/cat-de-mult-ingrasa-bauturile-acidulate/
http://www.dcnews.ro/2012/07/fructele-tineretii-fara-batranete/
http://www.dcnews.ro/2012/06/afla-de-ce-este-inutil-sa-bei-doi-litri-de-apa-pe-zi/Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci