Africa de Sud este stigmatizată pentru noua variantă de virus, transmite guvernul

Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Sud-africanii au declarat că se simt „pedepsiți” pentru varianta Omicron a coronavirusului.

Africa de Sud şi-a exprimat sâmbătă regretul pentru închiderea a numeroase frontiere pentru cetăţenii şi turiştii săi, afirmând că detectarea noii variante a coronavirusului, Omicron, datorată excelenţei echipelor ştiinţifice ale ţării, nu ar trebui să ducă la o astfel de "pedeapsă", transmite Agerpres.

"Această recentă serie de interdicţii de călătorie înseamnă a pedepsi Africa de Sud pentru capacitatea avansată de secvenţiere genomică şi de detectare mai rapidă a noilor variante. Excelenţa ştiinţifică trebuie salutată, nu pedepsită", transmite guvernul într-un comunicat, la două zile după anunţul privind această descoperire.

Reacții diferite în funcție de țară



"De asemenea, observăm că au fost descoperite noi variante şi în alte ţări. Niciunul dintre aceste cazuri nu are vreo legătură directă cu Africa Australă. Trebuie remarcat că reacţia faţă de aceste ţări este radical diferită comparativ cu cea în cazurile din Africa Australă", şi-a exprimat regretul Ministerul Afacerilor Externe în comunicatul citat.

Africa de Sud subliniază de asemenea că Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu recomandă pentru moment astfel de măsuri, acordând prioritate unei "abordări ştiinţifice şi bazate pe riscuri", şi că guvernul "se aliniază", evident, acestei poziţii.

Se caută țapi ispășitori pentru o problemă care este de fapt mondială

Ministrul sud-african al Sănătăţii, Joe Phaahla, a denunţat încă de vineri seară reacţia imediată a numeroase ţări de a-şi închide frontierele pentru sud-africani, fără a exista deocamdată mai multe informaţii despre gradul de periculozitate al acestei noi variante, botezată Omicron de OMS.

"Unii lideri caută ţapi ispăşitori pentru a rezolva o problemă care este mondială", a spus oficialul, precizând că este vorba de o reacţie de panică.

Ce spune Alexandru Rafila despre varianta Omicron

„Până în momentul de față, criteriul care a determinat includerea în această categorie de îngrijorare se pare că este legat de transmisibilitate. (...) Se transmite mai ușor, dar poate dă forme de boală mai ușoare. Nu știm încă. Ar fi extraordinar! Atunci impactul pe sistemele de sănătate este mai mic. Se întâmplă câteodată să ai și noroc. Nu știu dacă o să avem noroc sau o să avem ghinion”, a spus Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății este convins că această nouă tulpină va apărea și în România, după ce primul caz din Europa a apărut deja.

„Această secvențiere a fost făcută pe data de 24, acum două zile, și tulpina respectivă a provenit de la un pacient din Africa de Sud, de la care s-a luat o probă în data de 9 noiembrie. Este proaspătă, două săptămâni. Se pare că sunt 100 de cazuri în regiunea respectivă, dar probabil că sunt speculații foarte multe. Sunt state care au luat măsura să interzică zborurile din Sudul Africii și intrarea în carantină a celor care au familii în această zonă. Din cauza asta, probabil că și noi o să recomandăm cel puțin românilor, turiștilor români să nu meargă în Africa de Sud, Botswana, chiar acolo unde apar aceste cazuri. Mi se pare că sunt doi - trei cazuri în Israel, chiar au fost identificate la persoane care au călătorit în această perioadă acolo. (...) Va ajunge și în România, sigur”, a spus Alexandru Rafila la Digi 24.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel