Africa de Sud vrea înapoi diamantul de pe sceptrul Reginei Elisabeta: ”Furat în vremea colonială”

Sursa Foto YouTube History Tea Time with Lindsay Holiday
Sursa Foto YouTube History Tea Time with Lindsay Holiday

Africa de Sud cere ca Regatul Unit să îi returneze cel mai mare diamant brut cunoscut din lume, care se află în sceptrul regretatei Regine Elisabeta a II-a.

După moartea monarhului, cererile de returnare a prețiosului obiect, cunoscut sub numele de Marea Steaua Africii sau Cullinan l, s-au înmulțit. Uriașul diamant se află la capătul unui sceptru care a aparținut Reginei și face parte dintr-un diamant mai mare care intrat în posesia Familiei Regale după ce a fost extras în Africa de Sud în 1905, când țara se afla sub stăpânire britanică.

Cererile pentru returnarea diamantului Cullian și a altor diamante s-au intensificat după moartea Elisabetei și mulți sud-africani consideră că posesia de către Marea Britanie a bijuteriilor este ilegitimă.

”Mineralele din țara noastră și din alte țări continuă să îmbogățească Marea Britanie”

Diamantul Cullinan trebuie returnat în Africa de Sud imediat”, a declarat activistul Thanduxolo Sabelo presei locale: ”Mineralele din țara noastră și din alte țări continuă să îmbogățească Marea Britanie în detrimentul poporului nostru”. Peste 6.000 de oameni au semnat o petiție pentru a cere ca Marea Steaua Africii să fie returnată și expusă într-un muzeu din Africa de Sud. Un membru al parlamentului țării, Vuyolwethu Zungula, a cerut guvernului său ”să caute despăgubiri pentru toate daunele făcute de Marea Britanie”.

Potrivit Royal Collection Trust, care supraveghează colecția familiei regale britanice, diamantul Cullinan a fost prezentat regelui Edward al VII-lea (monarhul britanic al vremii) în 1907, la doi ani după descoperirea sa într-o mină privată din vechea provincie din Transvaal, în Africa de Sud.

2. -imagine fara descriere- (sceptru1_43481300.jpg)

Sursa: Captură YouTube History Tea Time with Lindsay Holiday

”A fost trimis la Asscher din Amsterdam pentru a fi tăiat în 1908”. Cântărind aproximativ 3.106 de carate în forma sa naturală, diamantul original era ”la fel de mare ca o inimă umană”, spune Royal Asscher, potrivit Europa Today.

În sprijinul pretenției monarhiei britanice asupra pietrei prețioase, Royal Asscher explică faptul că bijuteria a fost cumpărată de Guvernul sud-african din Transvaal (sub dominație britanică) și oferită regelui Edward al VII-lea drept cadou de ziua de naștere.

Un profesor de politică africană la Universitatea din Africa de Sud, Everisto Benyera, respinge această teză și a declarat pentru CNN că ”tranzacțiile coloniale sunt ilegitime și imorale”.

”Părerea noastră este că întregul Guvern Transvaal și Uniunea Africii de Sud și sindicatele miniere însoțitoare au fost ilegale”, a spus Benyera, argumentând că: ”Primirea unui diamant furat nu exonerează destinatarul. Compania minieră privată, Guvernul Transvaal și Imperiul Britanic făceau parte dintr-o rețea de colonizare mai mare”, a mai declarat acesta.

Youtube video image

O cerere similară a fost făcută pentru Koh-i-noor, un alt dintre cele mai mari diamante din lume, care se află în centrul coroanei domnitorului britanic. 

Diamantul de 105 carate, al cărui nume în persană înseamnă ”munte de lumină” a fost multă vreme în centrul unei controverse politice și juridice între cele două țări, mulți indieni fiind convinși că bijuteria, descoperită în India în secolul al XIV-lea, a fost ”furatĂ” în timpul regimului colonial.

În 2016, diamantul a fost în centrul unei bătălii legale când un ONG a cerut unei instanțe să ordone guvernului să aducă bijuteria înapoi în India. Procurorul statului a susținut apoi că diamantul a fost ”un cadou pentru Compania Indiei de la conducătorii Punjabului și că nu a fost furat”. 

Citește și:

Val de arestări la protestele împotriva Regelui Charles: ”Primesc salarii în valoare de 24 de milioane de lire sterline. Și pentru ce? Pentru a saluta cu mâna?”

Există controverse în Regatul Unit după plângerile ONG-urilor și activiștilor pentru libertatea de exprimare cu privire la arestările care au avut loc în aceste zile după moartea Elisabetei a II-a.  

S-a întâmplat, de exemplu, duminica trecută la Edinburgh. În timp ce sicriul Elisabetei a II-a era transportat prin oraș, poliția scoțiană a arestat o femeie care ținea în mâini o inscripție pe care scria ”La naiba cu imperialismul, aboliți monarhia”. În aceeași zi, la Oxford, un bărbat pe nume Symon Hill, care a protestat împotriva proclamației lui Charles al III-lea, a fost încătușat de oamenii legii și forțat să intre într-o dubă înainte de a fi dus acasă, potrivit Europa Today.

În timp ce Charles al III-lea se afla în drum spre Parlament, în fața Palatului Westminster, doi manifestanți țineau în mâini hârtii cu cuvintele ”Nu ești regele meu”, ”Abolește monarhia” și ”Încetează feudalismul”.

”Nu știm ce anume fac. Primesc salarii în valoare de 24 de milioane de lire sterline. Este mai mult de 100 de ori decât media venitului unui britanic. Și pentru ce? Pentru a saluta cu mâna? Să nu uitam de puterea lor ascunsă de a schimba legi în spatele scenei în avantajul lor și pentru propriul lor scop financiar”, a declarat unul dintre manifestanții anti-monarhie.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel